A világ vezető technológiai cégei szövetséget hoztak létre, melynek feladata a mobiltelefonok közötti szabad átjárást biztosító nyílt szabványrendszer kidolgozása lesz - adja hírül a Reuters. A finn Nokia, az amerikai Microsoft, az Intel, a brit Vodafone, a Walt Disney és sok más érintett világcég el akarja érni, hogy a telefonok tulajdonosai a világ bármely pontján, bármely hálózatra kapcsolódva mindig hozzájuthassanak a megfelelő információikhoz. A kezdeményezéshez összesen mintegy 200 társaság csatlakozására számítanak.

A mobilkommunikációs cégeknek a legfejlettebb piacokon a beszélgetésekre fordított percek növekedésének tetőzésével, a folyamatos bővülés lassulásával kell számolniuk. Eközben az adatátvitelre, internetezésre alkalmas készülékek terjedése lassú, gyümölcse csak hosszabb távon érhet be. A világ különböző részein különböző mobilrendszerek épültek, a közöttük alig létező átjárhatóság pedig gazdasági hátrányt okoz.

Szakértők szerint az iparág későn ébredt rá a globális egységesítés szükségességére, és nagyon sok időbe telt, mire a mostani szövetség létrejött. A résztvevők hangsúlyozzák, hogy az átjárhatóság megteremtésére tett első lépések csak 2-3 év múlva válnak a mindennapi élet részévé. Az érintett társaságok nem egy olyan szabvány létrehozására vállalkoznak, melyhez mindenkinek igazodni kell, hanem olyan minimális technikai követelményekben állapodnak meg, amelyek teljesítése megteremti a globális elérhetőséget, mégis tág teret ad az egyedi fejlesztéseknek.

VG-összefoglaló