Egy év alatt, állami támogatás nélkül épült meg a Pécsi Ipari Park Innovációs és Technológiafejlesztési Központja. A megközelítőleg 350 millió forintos beruházás 500 ezer eurós PHARE-támogatást nyert el.

A baranyai megyeszékhelyen felavatott új létesítmény a helyi gazdaságot kiszolgáló tudományos kutatási programokat, az innovációt előtérbe helyező vállalkozásokat fogadja be. A központ főként a lézer-, bio-, orvosi terápiás, alternatív energiahasznosítási és környezeti, környezetvédelmi technológiákkal foglalkozó vállalkozásokat tömörít. Komplex szolgáltatásaival a kiválóan felszerelt központ egyben vállalkozói inkubátorházként is működik, így számos adminisztrációs és egyéb tehertől mentesíti a betelepülőket.

A beruházás második ütemében az ipari park további négyezer négyzetméteren tervezi újabb irodák és műhelyek létesítését. Az előkészített, hatóságilag engedélyezett, várhatóan 4-500 millió forintos költségű fejlesztés folytatását eddig a forráshiány gátolta. Az érdeklődés ugyanakkor meglehetősen nagy a lehetőség iránt. Több pécsi telephelyű cég az EU-csatlakozás kapcsán szigorodó hatósági előírások miatt szeretné áthelyezni bázisát a feltételeknek jobban megfelelő ipari környezetbe.

Az új létesítmény avatásán Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára hangsúlyozta, hogy a pécsihez hasonló kezdeményezések normatív alapon, a szakmaiság és a felkészültség szerint rangsorolva számíthatnak állami támogatásra.

A kormány a k+f tevékenység ösztönzésével kívánja elérni a bérmunkajelleg fokozatos viszszaszorítását és a helyi innová-ciós fejlesztések térnyerését. A program formája lehet a vállalkozói ráfordításokat is bevonó támogatás, illetve adókedvezmény is.

Jürgen Köppen EU-nagykövet az uniós források bővülésére - a csatlakozás idejétől a jelenlegi kvóta megötszöröződésére, ami évi mintegy egymilliárd eurót jelent - hívta fel a figyelmet.

Kaszás Endre - Pécs