A tulajdonos még nem találta meg a Magyar Posta (MP) Rt.-től távozó Kalmár István vezérigazgató utódját, a kiválasztás hetekig is eltarthat - értesült a Világgazdaság. A vállalat tulajdonosi jogait az állam az előző kormány alatt a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumon keresztül gyakorolta, ennek megszűnésével a cég az államháztartási törvény szerint a Pénzügyminisztériumhoz került, ám hosszú távon az ÁPV Rt. kezelésébe adnák. Ehhez törvénymódosításra is szükség lesz.

Az Orbán Viktor legszűkebb tanácsadó testületéhez tartozott Kalmár távozását már a választások után sejtetni engedte a pénzügyminiszter, aki az MP jövőbeni működését elődjeivel ellentétesen képzeli el. Az elmúlt években a posta több szektorban is terjeszkedett, ez a folyamat várhatóan megszakad.

Az MP az elmúlt évet egymilliárd forint feletti nyereséggel zárta, idei forgalma 120 milliárd körül várható. A vezérigazgatói posztot most megbízottként betöltő korábbi főigazgató, Szivi László utódjának várhatóan a hagyományos - és a szabályozás miatt is veszteséges - postai tevékenységekre kell majd koncentrálnia.

Torontáli Zoltán