Minden korábbi fogadási csúcsot megdöntött a tippmixelők múlt heti játékkedve. A hozzáértésüket és szerencséjüket tétlapon kipróbálókat elsősorban a május 31-én elkezdődő koreai-japán labdarúgó-világbajnokság ösztönzi kecsegtető, ámde meglehetősen kockázatos pénzügyi befektetésre. A világ legkedveltebb sporteseményének első két hetében lejátszott 50, sok esetben a papírformát teljesen felborító mérkőzésre több mint 740 millió forint értékben fogadtak a hazai tippmixirodákban, amelyek természetesen vezetik a fogadókkal vívott mérkőzést. A tippmix tavalyi kilencmilliárd forintos forgalma így mindenesetre az idén jelentősen növekedhet. Már a vb első hetében 370,5 millió forint értékben fogadtak, a heti átlagforgalom 200 millió forint - nyilatkozott a Világgazdaságnak Somorai László.

A brit fogadóirodák becslése szerint a világbajnokság végéig több mint 200 millió font értékben kötnek majd fogadásokat náluk. A leglelkesebb tippelőknek bizonyuló ázsiaiak az interneten keresztül már eddig is mintegy 80 millió fontot veszítettek a brit irodáknál. Franciaország és Argentína kiesése hatalmas nyereséget jelent a bukmékerek számára, akik milliókat nyertek az Egyesült Államok-Portugália mérkőzés kevesek által eltalált eredményén is - idézi a Coral Eurobet fogadóiroda szóvivőjét a Reuters. A Coral Eurobet úgy számol, hogy pénzügyileg számukra a legelőnyösebb egy Anglia-Japán döntő lenne, amelyet Anglia tizenegyesekkel elveszít.

A William Hillnél azonban még korainak látják kijelenteni, hogy a mostani vébé nyereségesebb lesz a korábbiaknál. A fogadóiroda szerint a két esélyes bennmaradása még több pénzt hozhatott volna, hiszen további fogadásokat köthettek volna rájuk.

Malajziában ugyan tilos szervezett fogadásokat kötni, elemzők mégis a vébével hozzák kapcsolatba a Kuala Lumpur-i tőzsdeindex 2,8 százalékos csökkenését a rajt előtti héten. Szerintük ugyanis az ország kisbefektetői részben részvényeik eladásából fedezik illegális tétjeiket. Vietnamban viszont a földjére vett fel egy fogadó háromezer dollárnyi kölcsönt, amelyet az Argentína-Anglia mérkőzésre tett fel. Miután vesztett, felkötötte magát. A vietnami média az elmúlt két hét során legalább tíz gyilkosságot és rablást hozott összefüggésbe a fogadásokon elszenvedett veszteségekkel.

A brit fogadóirodáknál egyébként nem csupán a vb végső győztesére vagy a hátralévő meccsek kimenetelére lehet fogadásokat kötni, hanem a mérkőzések bizonyos egyedi mozzanataira is. Az említett Coral Eurobetnél például hétszeres pénzt nyer az a fogadó, aki eltalálja, hogy David Beckham a tizenhatoson kívülről rúg-e gólt a pénteki Anglia-Brazília negyeddöntőn. Arra is létezik odds, hogy ugyanezen a meccsen Michael Owen sárga lapot kap szimulálásért (ezzel 1:9 arányban lehet nyerni).

A Szerencsejáték Rt. kommunikációs igazgatója hangsúlyozta azt is: az eddigi legmagasabb forgalmat a két évvel ezelőtti belga-holland közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság alatt érte el a magyar tippmix. Igaz, akkor is 70 millió forinttal alacsonyabb összeggel játszották meg a meccseket.

A játékosok által legkedveltebb vb-mérkőzés is abszolút csúcsot jelentett, hiszen a múlt vasárnapi Spanyolország-Írország mérkőzésre összesen több mint 50 millió forintban fogadtak. A játék 1,45-os és 4,45-os oddsokkal ösztönözte a tippmixeseket.

A vb alatt egyébként további öt meccsre megtett tétek összege is egyenként meghaladta a 30 millió forintot. Korábban a Manchester United-Nantes Bajnokok Ligája-összecsapás tartotta a rekordot 32,3 millió forinttal.

A sportfogadói tételek növekedésében egyébként a világbajnoksággal párhuzamosan elindított új fogadási struktúra is nagy szerepet játszik - mondta Somorai László. Az rt. májustól rugalmasabb, nyolcféle kombinációs formában biztosít lehetőséget, a korábbi 120 fogadási ajánlat helyett pedig 200 esemény közül lehet választani.

Újabb sportágak is felkerültek a tétlapra, és előrelépést jelent az is, hogy növekedett a "szólóban" megtehető események száma is. Az rt. emellett még jelentős médiakampányt is indított kifejezetten erre az időszakra, amelyre a cég 4,5 milliárd forintos éves reklámbüdzséjéből a korábbi időszakhoz képest magasabb összeget fordított. A futballmeccsek mellett egyébként a legtöbb fogadást a kosár-, kézilabda- és jégkorongmeccsek vonzzák - mondta Somorai László.

Munkatársainktól