A dinamikus hálózatbővítést folytató Spar üzletlánc 14 szupermarketet vesz át a Billa Magyarország Kereskedelmi Kft.-től, amelynek így csupán hat üzlete marad. Nemes Tibor, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy komoly felmérés alapján válogatták ki az említett boltokat, s azért tekintettek el a Billa által szintén felajánlott Pesti úti egységtől, mert ott van a Tesco, a hódmezővásárhelyitől pedig amiatt, mert a brit lánc ott is épít.

Ezzel kapcsolatban Danks Emese, a Tesco Global Áruházak Rt. kommunikációs igazgatója úgy tájékoztatott, hogy miután a cég megvette a hódmezővásárhelyi Billa melletti telket, júniusban megkezdte a decemberben nyitó hipermarket építését, júliusban pedig magát a Billa szupermarketet is megvásárolta. Az áruházból afféle iparcikkáruházat alakít ki a Tesco, ahol kisebb helyiségeket bérelhetnek kereskedők. A Billa alkalmazottait átveszi a hipermarketlánc. Ugyancsak átveszi s tovább foglalkoztatja az elmúlt évben 11 milliárd forintos forgalmat elért 14 - köztük négy fővárosi - bolt több mint 400 dolgozóját a jelenleg 4400 fős Spar is. Ezzel az üzletszerzéssel és további új üzletek nyitásával év végére 134-re növeli üzletei számát.

A Spar terjeszkedéséhez ugyanakkor szükséges a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye is. A kérelmet egy héten belül nyújtják be a hivatalhoz. Az érintett üzletekből 12 a cég tulajdona lesz, két esetben pedig bérleti jog átvételéről van szó.

Amíg Magyarországon a Billa és a Spar közös érdeke, hogy a áldását adja az üzletre, februárban versenyhatósági beavatkozással próbálta megakadályozni a Billa- és a Merkur-hálózatot működtető Rewe konszern, hogy legnagyobb versenytársa, a Spar felvásárlással bővítse piaci részesedését Ausztriában. A Billa tavaly arra is panaszkodott, hogy burgenlandi egységei megsínylették a soproni Tesco nyitását. (A Spar Magyarország Kft. a Spar Austriához tartozik.)

Az osztrák Billa-lánc 1993-ban nyitotta első üzletét Magyarországon. Az anyacéget három év múlva megvásárolta a német Rewe-csoport, ám a hálózatfejlesztés igen komótosan ment, sőt másfél éve bezártak egy budapesti, valamint debreceni és kecskeméti egységet. Ez utóbbi azért is érdekes, mert korábban további két kecskeméti üzlet nyitását tervezte a Billa Kereskedelmi Kft. A magyar Billa-hálózat ügyvezető igazgatója négy éve még azt közölte, hogy az ezredfordulóig 25 új áruházat létesítenek. Ez nem következett be, de tavaly még úgy tájékoztatta lapunkat Wolfgang Janisch, az akkor 21 üzletet működtető Billa Kft. vezetője, hogy a cég nem szorul ki a magyar piacról, ellentétben azzal, amit a szakmában már jó ideje híreszteltek. Arra hivatkozott, hogy az osztrák anyavállalat otthoni több mint ezer, sikerrel működő üzlete révén a terjeszkedéshez szükséges tőke rendelkezésükre áll.

Hírügynökségi jelentések szerint a hálózat tulajdonosa, a Rewe-csoport a tulajdonában lévő Penny Market-láncot kívánja erősíteni Európában.

A fentiekkel kapcsolatosan több kérdésünk lett volna a Billa Kereskedelmi Kft.-hez, ám a cég elzárkózott érdeklődésünk elől.