Az autóipari világítástechnikai, illetve elektronikai termékeket gyártó világcég választása - a lengyel és a szlovák versenytársakkal szemben - a munkaerő

jó minőségének, valamint az infrastruktúra (M3-as autópálya) és a logisztikai szolgáltatások megfelelő színvonalának köszönhetően esett Magyarországra, illetve Gyöngyösre - válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Kitano Takanori. Elmondása szerint a gyártási technológiát Japánban fejlesztették ki, ahová magyar foglalkoztatottakat vittek és visznek ki betanulásra. Elmondta azt is, hogy a Széchenyi-terv keretében a cég százmillió forintos állami támogatásban is részesült, továbbá Gyöngyös városa három évre mentesítette a vállalkozást az iparűzési adó megfizetése alól.

A Stanley Electric Hungary Kft. árbevétele 2003-ban kétmilliárd forint lesz, a gyártókapacitás 3-4 év múlva évi 400 ezerre nő, távlatilag pedig eléri az egymilliót. Ezért a jelenleg még csak 30 dolgozót foglalkoztató üzem a létszámot is bővíteni fogja. A cég már kapcsolatot épített ki magyar beszállítókkal, és további hazai beszállítókat vár termékeihez, amelyekre már megvannak a vevőik.

A kft. törzstőkéje 14,1 millió euró, ebből a Stanley Electric részesedése 80 százalékos, az ausztrál Hella-Stanley Holding Pty. Ltd.-é pedig 20 százalékos, ám ez utóbbiban a Stanley Electricnek 50 százalékos a tulajdoni részesedése. A gyöngyösi gyár ügyvezető igazgatója Cugumicu Tanada. A japán anyavállalat 1920-ban alakult, árbevétele tavaly 199,42 milliárd jen volt, adózott nyeresége pedig 6,115 milliárd. Japánon kívül Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban vannak gyárüzemei. (BGy)