Az MVM Partner Rt. 20-30 százalékos piaci részesedést szeretne elérni a január 1-jén nyíló magyarországi árampiacon - mondta a Világgazdaság érdeklődésére Hornai Gábor vezérigazgató. A Magyar Villamos Művek versenypiaci kereskedőcége a napokban 50 majdani, úgynevezett feljogosított fogyasztónak küldte meg előzetes számításokon alapuló ajánlatát.

Az MVM Partner Rt. egyike azon hat társaságnak, amelyek a Magyar Energia Hivatalnál villamosenergia-kereskedői engedélykérelmet adtak be. Dolgát azonban nehezíti, hogy a villamos műveknek jelenleg nincsenek közvetlen piaci kapcsolatai, azt a verseny indulásával együtt kell felépíteni. Ennek ellenére ez az első cég, amely előzetes számításokon alapuló, de viszonylag konkrét számokat tartalmazó ajánlatot tett a legnagyobb 50 fogyasztónak. Az 50 millió forintos alaptőkével alapított társaság 11 fős.

Mint ismert, a január 1-jei első lépésben a piac 30 százalékát, mintegy százmilliárdos piaci részt szabadítanak fel. Azokat a fogyasztókat jogosítják fel a szabad vásárlásra, amelyek éves fogyasztása meghaladja a 6,5 gigawattórát. Az MVM Partner Rt. vezérigazgatója szerint a nagyfogyasztók 5-10 százalékos költségcsökkenést várnak a versenypiactól.

A villamos művek kereskedelmi társasága a versenypiacon 20-30 százalékos részesedést szeretne elérni - tudtuk meg a vezérigazgatótól. Az áramkereskedelemben a forrásoldalnak és az igényeknek mindig egyensúlyban kell lennie. Olyan erőművi portfóliójuk van, ami az importtal kiegészítve elég lesz a velük szerződő nagyfogyasztók igényeinek kielégítésére.