A svájci Roche gyógyszergyár bejelentette: új AIDS-gyógyszere, a Fuzeon egy évre 18 980 euróba kerül majd, miközben az elemzők 15 ezer euró körüli árat vártak. A Reuters beszámolója szerint a cég a magas árat - ami több mint kétszerese a jelenleg kapható más, AIDS elleni készítményeknek - egyebek mellett azzal indokolta, hogy igen bonyolult eljárásról van szó.

A Fuzeon az első azon új generációs készítmények közül, amelyeket olyan HIV-fertőzötteknek szánnak, akik rezisztensek a többi készítménnyel szemben. A gyógyszer a többi készítménnyel szemben nem a sejten belül fejti ki hatását, hanem megakadályozza, hogy a HIV-vírus bejusson az egészséges immunsejtekbe. Az új szer adagolása napi két injekció.

Európában néhány héten belül, az USA-ban március 16-ra várható a hivatalos engedély a forgalmazásra. A Roche becslései szerint a termelés felfutása után 740 millió dolláros bevétel várható.

Ugyanakkor az amerikai VaxGen arról számolt be, hogy az általuk kifejlesztett Aidsvax nevezetű vakcina mindössze 3,8 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés arányát a kísérleti csoportban a kontrollállományhoz képest, de ezen belül az ázsiai és afrikai származású embereknél az arány 67 százalékkal mérséklődött.