Március első napjaiban megalakulhat, áprilisban pedig megkezdheti a gyártást a Zalaegerszegi Ruhagyártó Kft., amely a felszámolás alatt lévő ZA-KO Rt. helyébe lépne - tájékoztatta a Világgazdaságot az rt. volt pénzügyi igazgatója. Az új kft.-t szervező Mazzag Gábor elmondta, hogy már tárgyalnak a lehetséges befektetővel, az rt. volt menedzsmentjével, a dolgozókkal, illetve a vevőkkel a termelés beindításának részleteiről.

A kft.-t 50 millió forintos alaptőkével akarják létrehozni, ennek egyik felét a szakmai befektető, a ruházati nagykereskedelemmel foglalkozó győri Exellent Kft., másik felét a menedzsment és az új cégbe belépő dolgozók teremtenék elő. Mazzag Gábor utalt arra, hogy az új kft. termékeire lenne vevő, a meglévő megrendelésállomány alapján egész évre le tudják kötni kapacitásaikat. Már tárgyalnak korábbi legfontosabb partnerükkel, a francia LCCE céggel, s terveik szerint a bérmunkában gyártott termékek felét külföldön - francia, olasz, svájci, angol, amerikai partnereiken keresztül -, másik felét a hazai piacon értékesítik, mivel reményeik szerint a győri kft. a kapacitások felét lekötné.

A jogutód nélkül megszűnő ZA-KO Rt. ingatlanjait az egyik hitelező bank már elárvereztette, az új tulajdonos a budapesti V-Irodák Kft., így a létrejövő új kft.-vel kell tárgyalni a bérletről. A zalaegerszegi gyár gépei, berendezései még ezután kerülnek kalapács alá, a tenderfüzet várhatóan március elején jelenik meg, s az új kft. is pályázni akar a berendezésekre. Ugyanez a sors vár a meglévő készletekre is, amelyek egy részét már értékesítették. Mindent egybevetve úgy tűnik: az rt.-nek hitelező bankok többé-kevésbé már bebiztosították magukat, kérdéses azonban, hogy a szállítók, a tb, a dolgozók hozzájutnak-e a nekik járó teljes összeghez - fogalmazott Mazzag Gábor. A volt pénzügyi vezető utalt arra, hogy az rt. nagyjából 1,4 milliárd forintos tartozást halmozott fel, s a többségi osztrák tulajdonos nem akarta vállalni a reorganizációval járó további terheket.