Nem sok kézzelfogható eredményt hozott a DAM Steel Rt. miskolci csődegyezségi kísérlete, mert kiderült, hogy nincs jogerős bírósági végzés a csődmoratóriumról. Ráadásul három kisebb hitelező még a csőd bejelentését megelőzően felszámolást kezdeményzett a társaság ellen.

Nem csekély felzúdulást gerjesztett a DAM Steel Rt. hitelezőinek körében, hogy a CIB Bank Rt. megbízásából hétfőn kalapács alá vittek 3,2 milliárd forint értékű cégvagyont - zömében a termeléshez nélkülözhetetlen anyagokat, illetve félkész és késztermékeket.

A nyilvánosság kizárásával megtartott árverésen a meghirdetett vagyon 1,5 milliárd forintnyi része talált új gazdára. A befolyó összeg - mint Zimay Judit, a CIB Bank Rt. kommunikációs igazgatója közölte - a megfizetést követően a DAM Steel Rt. bankkal szemben fennálló adósságát csökkenti.

Ilyen előzmények után kissé felpaprikázott hangulatban érkeztek a csődegyeztetésnek nevezett megbeszélésre a hitelezők, mintegy százan. Az csak növelte a feszültséget, hogy azonnal kiosztottak közöttük egy aláírásra váró nyilatkozatot, amely szerint hozzájárulnak a fizetési halasztáshoz. Mint később kiderült, a tervezett csődmoratórium mintegy 2 milliárd forint adósságot érintene, ebbe nem értendő bele a CIB Bank jelzálogos 3,2 milliárdja.

A DAM Steel Rt. jogi képviselői nem voltak felhatalmazva, hogy a kilábalási tervről beszéljenek, azt viszont előtárták, hogy az egymillió forint alatti összeget követelő szállítókat ez év június végéig, az egy- és tízmillió forint közöttieket ez év végéig, a tízmillió forint fölöttieket pedig 2004 első negyedévének végéig szándékoznak kielégíteni.

A megbeszélésen arra is fény derült, hogy a bíróságra beadott csődmoratórium-kérelem még nem emelkedhetett jogerőre, mert több fellebbezés is érkezett ellene. Három kisebb hitelezőtől - összesen körülbelül 20 millió forint követelést képviselve - ugyanis már a csődkérelem előtt érkezett felszámolási kérelem a bírósághoz. A döntés kimondása a Legfelsőbb Bíróság feladata lesz.

A tegnapi megbeszélésen Székely Árpád, a DAM Steel egykori vezérigazgatója, az igazgatóság nemrég lemondott tagja is felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg már nem lehet csődről, csak felszámolásról beszélni. A csődegyezségi tárgyalás végül is eredménytelenül zárult, és ezek után akár hónapokig is eltarthat a jogi procedúra.