Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. jelenleg 50 fogyasztásmérő ponton teszteli fogyasztásmérők távleolvasó rendszerében a Pannon GSM fejlesztési támogatásával üzembe helyezett GSM modemeket. A modemek lényegesen kibővítik a távleolvasásban rejlő lehetőségeket. A legritkább esetben fordul elő ugyanis, hogy egy telephelyen a mérőórák közvetlen közelében telefonkapcsolódási pont található, egyes távol eső mérési pontokon pedig egyáltalán nincs kiépítve vezetékes telefonhálózat. Ugyanakkor a 2003. január elsejével liberalizált villamosenergia-piacon a nagyfogyasztók számára kötelezővé válik a napi gyakoriságú távleolvasás.

Az ipari GSM-alkalmazások előnyeit a gázipar is tudja hasznosítani. A rendszeres, automatizált fogyasztásmérést valósítja meg a TotalFinaElf Hungaria Kft. részére kidolgozott Tankmester program. Ez az üzemanyagot és cseppfolyósított propán-bután gázt forgalmazó vállalat tartályainak optimalizált logisztikai ellátását is lehetővé teszi.

A távleolvasó rendszer Duallin Kft. által koordinált fejlesztéséhez a Pannon GSM nyújt eszköz- és hálózati támogatást. A tartályokra telepített mérőegységek jelei meghatározott időközönként, SMS-ben jutnak el a központi számítógépbe. Így tervezhetővé, költséghatékonnyá válik a feltöltést végző tartálykocsik útvonala. A rendszer kiépítésének költsége a tartálykocsik akár már egyetlen felesleges útjának elkerülésével megtérülhet.

A rendszerben nemcsak az adatok leolvasása, de a jeladók programozása is SMS-ben történik. Így a helyi fogyasztási szokások függvényében ütemezhető a feltöltés, illetve állítható be a riasztási szint, átlagosnál nagyobb mértékű gázszintcsökkenés esetén ugyanis pillanatok alatt felderíthető az illetéktelen hozzáférés vagy az esetleges szabotázs.

A mobilszolgáltató már több GSM-alapú ipari alkalmazás kifejlesztésében és bevezetésében vett részt. A Pannon hálózatán többek között működik már uszodafel-ügyeleti, helyzetmeghatározó, liftvezérlő, lopásvédelmi és térmegfigyelő rendszer. (SGy)