Miközben közel félmilliárd fontnyi vesztesége miatt 3000 munkahelyet szüntet meg a Reuters, az angol hírügynökség riválisa, az 1981-ben alapított Bloomberg óriási iramban növeli részesedését a hírpiacon. Pedig a 150 éve alapított Reuters még 1996-ban is domináns szerepet játszott. Azóta a Bloomberg, megduplázva forgalmát, és 2001-ben már alig maradt el a Reuters mögött.

A Reuters helyzetét nehezíti, hogy az első negyedévben az előfizetői bevételek további kilencszázalékos csökkenése várható. Tom Glocer vezérigazgató hároméves reformtervet jelentett be a múlt héten a hírügynökség gazdálkodásának helyreállítására. Ezen időszak alatt 340 millió font ráfordítással javítanák a hírszolgálat színvonalát. Tom Glocer számításai szerint a terv évi 440 millió font megtakarítást eredményezhet. A Reuters létszámát eközben 16 ezerről 13 ezerre csökkentik. A brit hírügynökségtől 2001-ben már 1000 főt elbocsátottak. A Bloombergnél jelenleg 8 ezren dolgoznak.

A Reuters még ma is háromszor akkora előfizetői bázissal bír, az ezekből egyenként származó 2788 fontos éves forgalom azonban csak valamivel több mint a negyede a Bloomberg 10 000 fontos terminálonkénti forgalmának. Szakértők szerint a Bloomberg legnagyobb előnye, riválisával szemben, hogy sokkal színesebb hírkínálatot ajánl előfizetőinek, amelyben nagy szerepet játszik, hogy az ügynökségi stáb is sokkal rugalmasabb, mint a brit hírszolgáltatónál. (SK)