A héten látott nyilvánosságot, hogy az elmúlt év végén újabb váratlan tulajdonosváltozás történt a felszámolásból fél éve kikerült Új MiZo Rt.-nél. A cég 84 százalékos részvénypakettjét az a Dalmand Rt. vásárolta ki, amely a Détej Kft. révén már korábban is a tulajdonosi körbe tartozott. Meg nem erősített információk szerint a Dalmand iránt Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója érdeklődik.

A tulajdonosváltás hírét lapunk érdeklődésére tegnap sem a Dalmand Rt.-nél, sem pedig az OTP Bank Rt.-nél - az Új MiZo Rt. igazgatóságának elnöke az OTP Baranya Megyei Igazgatóságának igazgatója - nem erősítették meg, ugyanakkor nem is cáfolták. A nyilvánosságra jutott információk szerint a Dalmand Rt. alapította Détej Kft. a ceglédi Ce-Göd Kft. és a sárvári Agro-Vital Kft. felvásárlásával jutott a 84 százalékos többségi tulajdont eredményező részvénypaketthez. A három cég mindegyike az előző kormányzati ciklusban privatizált állami gazdaságok leányvállalata.

Mint korábban megírtuk, a felszámolási eljárás keretében az elmúlt nyáron vásárolta ki a MiZo Rt. eszközeit az említett három kft. A vételár 5 milliárd forint volt, és a vevők további 1,9 milliárd forintot fizettek a cég készleteiért. Az elmúlt év végére, illetve az idei esztendő első napjaira datálódó értékesítés áráról az érintettek nem adtak tájékoztatást. Varga Jenő, a MiZo Rt.-t felszámoló Vectigalis Rt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre úgy kommentálta a hírt, hogy a feldolgozó cégnek a további sikeres működés érdekében mindenképpen tőkeerős tulajdonosi háttérre van szüksége. A MiZo működő- és versenyképes, amit azzal is bizonyított, hogy a felszámolás idején, amikor tejfölösleg volt, bővíteni tudta piacrészét az országban.

Lapértesülés szerint rövid időn belül újabb változás várható a MiZo érdekeltségi körében. A kiszivárgott, ugyanakkor hivatalosan meg nem erősített információk szerint a Dalmand képviselői Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával egyeztettek az immár az Új MiZo Rt. többségi tulajdonát bíró részvénytársaság meghatározó tulajdonrészének megvásárlásáról.