A korlátozás nélküli termelés lehetősége vár az Európai Unióban a magyar zöldség-gyümölcs termelőkre, mivel az általuk előállított árukra nincs kvóta. Kötöttséget jóformán csak az jelent, hogy a piacra vitt áruknak meg kell felelniük a kötelező minőségi előírásoknak. Ezek érvényesítésével azonban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint nem lehet gond, mert a Magyar Élelmiszerkönyv már átvette az uniós szabályozást, és az EU is elismeri a magyar minőség-ellenőrzési szervezetet.
A jelentősebb hazai termelők már eddig is figyelembe vették az uniós előírásokat, hiszen évek óta jelentős kivitelt bonyolítottak le. A jelenlegi tizenötök a világ zöldség-gyümölcs termelésének mintegy 8 százalékát adják, zöldségből évente átlagosan 55, gyümölcsből 30 millió tonna terem. Magyarország átlagosan évről évre hozzávetőleg ennek 3 százalékát produkálja.
A termékminőségre vonatkozó előírások alapját az úgynevezett minimumkövetelmények képezik. Ezek a legtöbb kertészeti terményre érvényesek. Lényegében azt mondják ki, hogy a forgalomba kerülő áru legyen ép, egészséges, tiszta, friss megjelenésű. A termékeknek az állati kártevőktől, betegségek nyomaitól, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lenniük. A kötelező előírások a méretre is tartalmaznak konkrétumokat, többnyire az átmérőt, a tömeget, a hosszat konkretizálják. Ezek aligha részletezhetők, de annyit érdemes megjegyezni, hogy a méret szerinti osztályozás csak bizonyos fajták extra, első- és másodosztályú áruinál követelmény.
A termékek csomagolására és jelölésére szolgáló előírásokat szintén érdemes megszívlelni. A csomagolóanyag nem tartalmazhat egészségre káros anyagokat. (FI)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.