Egy sor acélterméknél hiány alakult ki a hazai piacon, főként a leállított DAM Steel Rt. és az Ózdi Finomhengermű Munkás Kft. által korábban gyártott tartóknál és szögacéloknál - közölte lapunkkal Sefer Stevan, a hazai acélkereskedőket tömörítő szervezet (Mafe) elnöke. Zavar van a lemeztermékek piacán is, ezért kényszerült kétheti leállásra a lőrinci hengermű - értesült lapunk.

A Mafe a piacvédelmi intézkedések április 2-i bevezetése előtt írt panaszára még nem kapott választ a gazdasági minisztertől, most újabb levélben összegzi az elmúlt két hét acélpiaci tapasztalatait és kér segítséget Csillag Istvántól.

Sefer Stevan hiányolja a piacvédelmi rendszer átláthatóságát is. Bár a kvóták nyilvánosak, nem tudható, hogy abból ki és milyen mennyiségben részesül. Az általa képviselt Ferroglobus Rt. kvótaigényének jelentős részét elutasították, a fellebbezés pedig több hetet vesz igénybe, és persze emelt illetéket kell fizetni érte.

Gyártói oldalról visszafogott elégedettséget tapasztaltunk az intézkedések nyomán. "A Dunaferr Rt. számára ez annyit jelent, hogy nem veszítünk tovább piacot, hiszen az elmúlt időszakban rohamosan nőtt a hazai felhasználáson belül az import aránya" - válaszolt a Világgazdaságnak Hónig Péter elnök-vezérigazgató. A vezető egy közelmúltban adott nyilatkozatában 250 millió forintra tette azt az összeget, amit az rt.-nél az importkorlátozás hozadékának könyvelnek el. A védelmet élvező hét termékcsoportból az évi másfél millió tonnás termelésével belföldi piacvezető Dunaferr hármat gyárt.

Az Ózdi Acélművek Kft. csak májusra várja az intézkedések kedvező hatását, egyelőre ugyanis tart a kvóták feltöltése, vagyis nem érződik a pótvámok hatása. Azt viszont máris eredményként könyveli el Bujpál László kereskedelmi igazgató, hogy a piacvédelem tiszta helyzetet teremtett, megszűnt a vevők bizonytalansága. Az addig keleti (orosz, ukrán, fehérorosz) beszerzéseket fontolgató vásárlóik ismét megjelentek.

A felszámolás alatt lévő DAM Steel Rt. számára sem ígér áttörést a piacvédelem: a lista hét termékcsoportja közül csak egyben, az ötvözetlen melegen hengerelt szögacél-idomacél csoportban érdekelt, ezek azonban árbevételének mindössze 5 százalékát képviselik.

A hazai acélpiac kisebb szereplői közül a Salgótarjáni Acélárugyár Rt. társaságai (CH Rt. SAC Rt. Silco Rt. Ca Kft.) évente mintegy 70 ezer tonna terméket állítanak elő közel 11 milliárd forint értékben. "A piacvédelmi intézkedés részünkre nem sok segítséget ad, mivel az általunk gyártott 15 termékcsoportból csak kettőre van piacvédelem. Ez a két termékcsoport az rt. társaságai termelésének 10 százalékát fedi le" - tájékoztatta a Világgazdaságot Szalai Zsolt, az rt. kereskedelmi igazgatója. "Nekünk sokkal nagyobb - több mint 500 millió forintos - kárt okozott a forint drasztikus felértékelése, ami miatt az import jóval nagyobb százalékban tudott bejönni az országba. Ebből a pénzből rengeteg fejlesztést tudtunk volna végrehajtani."

Az évi 30-35 ezer tonna hegesztett fekete, illetve horganyzott csövet gyártó Csepeli Acélcsőgyártó, Forgalmazó és Feldolgozó Kft. árbevételének már a kétharmada az export. A társaság ugyanis az utóbbi években a nagy mennyiségű, olcsó és gyakran nem is szabvány szerinti import miatt lényegében kiszorult a belpiacról - válaszolt lapunknak Simon Béla ügyvezető igazgató. Hazai eladásait az orosz és ukrán gyártók mellett sértik az indiai, dél-afrikai és thaiföldi termékek is, "nehezen magyarázható" árakkal.

"Ezek olyan árversenyre kényszerítik a magyar gyártókat, amit hosszú ideig nem lehet vállalni" - mutat rá a szakember. A kft. az építő- és a gépipari egyedi méret- és minőségi igények kielégítésével tud gazdaságos működéséről gondoskodni. Miután a kereskedők raktárai tele vannak, a csőgyár csak hónapok múlva számít a mostani piacvédelmi intézkedések kedvező hatására.

A szakember szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy az eddig bejelentett behozatali igények mennyire megalapozottak. Talán a kiadott engedélyek utólagos elemzése bizonyíthatná, hogy a feldolgozóipart egyáltalán nem érintette hátrányosan az érvénybe léptetett piacvédelmi intézkedés.