Bezárt Magyarország egyetlen hangszergyára, a Szegedi Hangszergyártó Kft.; a dolgozókat elbocsátották, folyik a végelszámolás. Romák György ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: az idén ötvenéves gyár sorsát elsősorban a tavalyi amerikai piacvesztés, valamint a forint erősödése pecsételte meg.

Az előző években ugyanis a termelés mintegy 90 százalékát az Amerikai Egyesült Államokban értékesítették, ezért érintette érzékenyen a gyárat a szegedinél több mint 50 százalékkal olcsóbb kínai hangszer megjelenése az USA piacán. A forint/dollár árfolyam alakulása pedig lehetetlenné tette a 95 százalékban exportra dolgozó kft. eredményes termelését.

Az igazgató tájékoztatása szerint az idei egyetlen megrendelés április közepéig adott munkát, és közben megszületett a döntés a végelszámolásról. Az 54 dolgozóból 49-et végkielégítéssel elbocsátottak, a többiek a bezárással kapcsolatos teendőket látják el ezekben a hetekben. Még körülbelül 25 millió forintos készlet eladásra vár, az ügyvezető szerint van remény az értékesítésére.

A Szegedi Hangszergyár 50-60 dolgozóval 1953-ban jött létre tanácsi vállalatként, vegyes profillal: a hangszerek mellett bútorgyártó, kárpitos- és dekorációs részleget is működtettek. 1986-ban a Konsumex külkereskedelmi cég leányvállalataként már kizárólag vonós hangszert készítettek, évi hatezer darabot. Jelentős volt a nyugat-európai és az amerikai export.

A Konsumex 1997-ben megvált az akkor már egyszemélyes kft.-jétől, az új - és jelenlegi - tulajdonos egy budapesti vállalkozás lett.

Az 1997. év az előző esztendei mélypont után a fellendülés kezdete volt; a társaság 75 millió forint árbevételt ért el az előző évi 62 millióval szemben.

A legjobb gazdasági eredményt 2001-ben teljesítette: 9400 hangszer került ki a gyárból, amivel 300 millió forint árbevételt értek el.

A termelés 2002-ben 7000 darabra esett, az év második felében már nem volt megrendelésük.