Mintegy tizedével csökkenti dolgozói létszámát az Észak-Magyarországi Erdőgazdasági (Északerdő) Rt., mert erdőterülete 60 százaléka védetté vált. Azóta a környezetvédelem és a természet közeli erdőgazdálkodás vált fő tevékenységi körévé. A nemrég még közel 700 fős társaság további 2 ezer vállalkozónak is folyamatosan adott megrendelést.

Az rt. ma mindössze 5 ezer hektáron gazdálkodik, s a hajdani 350-380 ezer után csak évi 220 ezer köbméter fát termel ki. Ennek 80 százalékát közvetlenül a piacon - hengeres állapotban, ipari vagy fűtési célra - adja el. Közel 40 ezer köbméter faanyagot négy fűrész-, illetve faipari üzeme dolgoz fel. A szakmában a hagyományos fűrészáru-centrikus termelést és technológiát a társaság termékkorszerűsítést célzó fejlesztés révén alakítja át.

A természetvédelem fő feladattá tétele belső átalakításokat igényelt. Közel 70 munkahely szűnt meg, ám egy részük munkát talált a nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben. Az Északerdő Rt.-nek a megmaradt erdőgazdálkodás feladatait a 14 hagyományos erdészet működtetésével, a törvény által meghatározott "fenntartható" módon látja el.

A társaság évi 500 hektárnyi mesterséges erdőt hoz létre, 600 hektár új erdőt ad át, és 6 ezer hektárat ápol. Az Északerdő Rt. az ország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gazdálkodik. 103 ezer hektárnyi erdőt kezel, ez az ország erdőterületének 6 százaléka.