Tavaly ismét felfelé íveltek a vezérigazgatói fizetések a főbb amerikai társaságoknál - számol be a The Wall Street Journal. A New York-i székhelyű Mercer Human Resource tanácsadó cég a vállalatok hivatalos közlései alapján ezúttal is összeállította a legjobban kereső első számú vezetők listáját. A tanácsadó cég felmérésében 350 vállalat szerepel, s ebből kiderül, hogy a csúcsvezetők javadalmazása tavaly 10 százalékkal nőtt. Az ezt megelőző évben 2,8 százalékkal megcsappant a jövedelmük, 2000-ben viszont ugyancsak 10 százalékos volt a növekedés. Ugyanakkor az úgynevezett fehérgalléros alkalmazottak javadalmazása átlagosan 3,5 százalékkal nőtt 2002-ben.

A Mercer-tanulmány szerint tavaly 146 vezérigazgató élt a részvényopció lehetőségével, az ebből származó növekmény átlagosan több mint 1,6 millió dollárt mutatott. Egy évvel korábban nagyjából ugyanennyien, 148-an éltek ezzel a lehetőséggel, de az összeg nagyobb, 2 milliós volt. Az első számú vezetők javadalmazásának valamennyi elemét figyelembe véve - fizetés, bónusz, részvényopció, hosszabb távra szóló teljesítményért járó prémium - 15 százalékkal nőtt tavaly, s elérte a 3 milliót. Egy évvel korábban 0,9 százalékkal csökkent a teljes kompenzáció, átlagosan 2,9 millió dollárra.

A Mercer-felmérés az amerikai értékpapír-piaci felügyeletnek (SEC) beküldött gyorsjelentések alapján készült, ebben a vezérigazgató, illetve négy vagy ennél több magas angú vezető éves javadalmazásáról tesznek közzé kötelezően adatokat. A táblázatban a kinevezett vezérigazgatók neve szerepel, ha ilyen pozíciót nem jelöltek meg a gyorsjelentésben a cégek, akkor az elnök után a legmagasabb jövedelemmel rendelkező vezető kap helyet az összeállításban. A 350 vállalat azon főbb ipari és szolgáltatócégek közül került ki, amelyek április 4-éig elektronikusan megküldték gyorsjelenté-seiket a SEC-nek, s árbevételük meghaladja az 1 milliárd dollárt. (VG)