A tavalyi adóévről május 31-ig lehet elkészíteni a helyi iparűzési adó bevallást - figyelmeztet a KJK-Kerszöv Kft. kiadásában megjelenő, Adó című pénzügyi és adóirányítási szaklap. Az egyszerűsített vállalkozói adó szerint adózóknak nyilatkozniuk kell az önkormányzat felé ebben a bevallásban. Az evázó 2003-ra választhatja az iparűzési adó alapjának egyszerűsített meghatározási módját. Ekkor a jövő ilyenkor benyújtandó bevallás jóval egyszerűbbé válik, az eva alapjának 50 százaléka lesz.

Az iparűzési adó helyi jellegéből következik az a sajátosság, hogy egy adott adóalanynak akár több helyen is bevallást kell készítenie. Minden egyes önkormányzatnál csak az ott rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani a bevallást. A nyomtatványokban közös: fő- és kiegészítő lapokból állnak, utóbbiak szolgálnak a különböző típusú vállalkozások árbevételének levezetésére. Az "A"-tól "E"-ig jelölt kiegészítő lapok közül csak egyet, a vállalkozásra vonatkozót kell kitölteni. Ez általában az "A" jelű lap, melyet az általános szabályok szerint adózókra vonatkozik. Ide tartozik minden iparűzési adóalany, aki/ amely nem minősül hitelintézetnek, pénzügyi vállalkozásnak, biztosítónak, befektetési vállalkozásnak, kockázati tőkealapnak, kockázati tőketársaságnak. Aki a székhelyén kívül legalább egy településen telephellyel rendelkezik, szüksége lehet az adóalap megosztására, s az "F" jelű kiegészítő lapot is ki kell tölteni.

Noha 2003. január 1-jétől a törvény szűkítette az iparűzési adó magánszemély alanyainak körét, nem árt emlékezni: ez még nem érinti a 2002. évi adókötelezettséget, és az arról az idén május 31-ig elkészítendő bevallást.

A most esedékes határidőig azok tehetnek egyszerűsített bevallást, akik korábban ezt a formát választották. Erre az volt jogosult, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint átalányadózó - nekik az iparűzési adóalap összege az szja-törvény szerinti átalány-adóalap 20 százalékkal növelt (1,2-del szorzott) összege. Azon magánszemélynek minősülő adózók, akik nem tartoznak a fenti kategóriába, és iparűzési adó fizetésére kötelezettek, akkor választhatják az egyszerűsített iparűzési adó meghatározását, ha nettó árbevételük a 4 millió forintot nem haladta meg. Nekik a nettó árbevétel 80 százaléka az iparűzési adó alapja.

A most benyújtandó bevallásban kell jelezni azt is, ha a jogosult a 2003. adóévben is élni szeretne az egyszerűsített adóalap meghatározásának lehetőségével. Ezt azok tehetik meg, akik az szja szerint átalányadózó magánszemélyek (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő), vagy más magánszemély vállalkozók esetében, akiknek éves nettó árbevétele a 2002-es adóévben nem érte el a 4 millió forintot - derül ki a KJK-Kerszöv kiadványából.