A két társaság már több mint egy éve rendkívül éles versenyt vív az értékesített darabszám alapján mért elsőségért, és amióta a HP a Compaq Computert is magába olvasztotta, a listavezető hely többször is változott. A végsőkig kiélezett árverseny azonban az elmúlt időszakban a Dellnek kedvezett, mivel a teljesen közvetlen értékesítési modellje rugalmasabban tudott alkalmazkodni a változásokhoz.

Az idei első negyedév másik figyelemre méltó változása a Toshiba megjelenése a világpiacot vezető első öt szállító között. A szakértők szerint a japán társaság előretörése a hordozható számítógépek iránti kereslet növekedésének egyértelmű jele, a Toshiba ugyanis ebben a szegmensben meghatározó szereplő.

A PC-világpiac ugyanakkor továbbra is gyengélkedik, éves összehasonlításban csak 2,1 százalékkal, 34,6 millióra tudta növelni az összesített eladásokat. A növekedés üteme azonban nem okozott meglepetést, hiszen az előzetes becslések 2 százalékos bővülést valószínűsítettek. A 2002-es utolsó negyedévhez képest az összesített értékesítés 9,8 százalékkal esett, ez azonban inkább a szezonalitásra utal, a karácsonyi bevásárlások után az év első hónapjaiban csak a kereskedelmi megrendelések tartják fenn a piacot. Az európai, közel-keleti és afrikai térség az egyetlen olyan régió, ahol a tavalyi negyedik negyedévhez képest is nőtt az eladott számítógépek száma.