A november elsején alakult társaság ügyvezető igazgatója, Szász Dániel elmondta, hogy Magyarország mellett az öt jugoszláv utódállam, illetve Szlovákia és Csehország piacát látják el és koordinálják Budaörsről, s a közelmúltban megkezdődött a finn és a svéd export is, az orosz piac ellátása azonban valószínűleg a jövő évre húzódik át.

A felsorolt országok közül Lengyelországban a legérdekesebb a helyzet, hiszen ott még működik a General Motors által vezetett konzorcium által meg nem vásárolt Daewoo-FSO gyár, bár termelése jelentősen lecsökkent. Amíg Lengyelországban összesen 180 ezer Daewoo kelt el 1999-ben, tavaly már csak 18 ezer talált gazdára, s ezek jórészt a helyben még két évig készülő régi fejlesztésű Matiz és Lanos modellek voltak. Ezzel szemben a GM DAT megújult palettáján a Kalos és a júliusban debütáló is Nubira képviseli a kisebb kategóriákat.

A budaörsi cég most azon van, hogy Lengyelországban az Opel márkakereskedői hálózatra alapozva létrehozza saját Daewoo- értékesítési láncát, amelyen keresztül jövőre már közel 10 ezer gépkocsi eladását tervezi. A későbbiekben akár jelentősen is növekedhet ez a szám, hiszen a csatlakozó országokban - így hazánkban is - az EU-ban alkalmazott szintre, 10 százalékra kell csökkenteni az unión kívül készülő autók vámját. Ez Lengyelországban 35, nálunk - hengerűrtartalomtól függően - 13-23 százalék.

A GM DAT erőteljesen készül a jövőre, és a dél-koreai Kangvonban a vállalat 100 millió euróból új motorgyárat avatott, hogy sport-szabadidő autókkal és nagy kategóriás szedán gépkocsikkal bővíthesse kínálatát. Az észak-amerikai export felújításával, az európai, közel-keleti és az ausztrál export növekedésével a kunszani és bupjongi gyárakban a második fél évtől három műszakban fogják gyártani az autókat.

A GM Daewoo Közép- és Kelet-Európa Autóforgalmazó Kft. az idén május végéig 8540 autót adott el régiónkban, s ebből 3847 Magyarországon kelt el, ahol az éves értékesítési terv 11 ezer jármű. (DK)