BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az angyalok borai Hegyaljáról, 2000-ből

Összetett, mély ízek, eleven, tiszta lüktetés, leírhatatlan, megfoghatatlan varázslat - a 2000. év általa legszebbnek vélt aszúját jellemzi így a szakíró. A Tokaj Renaissance Egyesület május 8-án mutatta be az ezredforduló csúcsborait.

A bemutatón két korábbi évjáratot (1811, 1999) említettek visszatérően. Az 1811. év, az "üstökös éve", a kollektív emlékezetben máig élő nagy évjáratok közül a legrégebbi: Európa-szerte legendás borokat adott. Miként akkor, hőség és szárazság 2000-ben is volt, de a borok összehasonlítására földi halandónak nem sok reménye van.

Az 1999-es évjárattal könynyebb a dolgunk. 1999 és 2000 az új Tokaj két pillére: az ígéret beteljesülése; két nagyszerű, ám különböző évjárat. Ezen esztendőkben minden adott volt a bizonyításhoz. Az időjárás kegyes volt, a birtokok készen álltak, s a tapasztalat sem hiányzott már.

1999 a maga tökéletességével feladta a leckét. Vagy még ezt is felül lehet múlni? 2000-ben sokáig úgy látszott: igen. Aztán jött az augusztus, a szaharai forróság. A szőlőnek kell a meleg és a napsütés, de a jóból is megárt a sok. 30-35 fok fölött elkezd védekezni, saját tartalékait éli fel, savkészletét "eszi meg", a savak "kiégnek". Márpedig a szőlő és a bor lelke és váza a sav: a nélkül vizet is ihatnánk. Szerencsére katasztrófa nem következett be. Bár 1999 tiszta, feszes, precíz és férfias aszúit, a tokaji nagy bor archetípusait nem sikerült felülmúlni, a 2000-es aszúknak is megvan a sajátos szépségük. Hömpölyögnek, törleszkednek, hízelkednek, illatosak, csábosak. Minden palackban egy picike Lolita lakozik: a borok nagy része már most, fiatalon is jól fogyasztható, könnyen érthető. Volt persze egy-kettő, amelyet a friss palackozás megnyúzott, s még fiatal és nyers arcát mutatta. Így a Török pincészet 5 puttonyosa, amelynek illata a palackozás során "megbolondult", vagy Árvay János hűvös ízvilágú, tiszta vonalvezetésű, de az új fahordós érlelés nyomait még nagyon is magán viselő 6 puttonyos aszúja.

A Megyer 6 puttonyos aszúsorozata igazi kuriózum: beavatás a házasítás műhelytitkaiba. A külön lepalackozott légies hárslevelű, illatos muskotály és tömör furmint aszúk az egyes fajták erényeiből adnak ízelítőt, de az ugyanezekből a borokból készült házasítás (50 százalék furmint, 30 muskotály, 20 hárslevelű) meggyőző: egyensúlyával és öszszetettségével az egyes fajták nem versenyezhetnek.

A harmónia, az egyensúly, az összetettség olyan vezérfonal, amelyre minden aszúnak épülnie kell. Csak éppen a harmóniát, az egyensúlyt sokféleképpen lehet megfogalmazni. Az egyik út az Oremusé: virágos és üde, légies és selymes aszúikban szinte elvész a kóstoló. A 3 puttonyos sláger lesz; az egyelőre még zárkózottnak tűnő 5 és 6 puttonyosok pedig a 99-es, klasszikusnak mondható birtokválogatás következetes folytatásai. Ugyanezt a stílust véltem felfedezni a Hétszőlő 5 és 6 puttonyosában: kirobbanóan illatos, bár ez az a bor, amelynek krémes szerkezetében leginkább érződik az évjárat fonákja (nem véletlen: a Hétszőlő Tokaj-Hegyalja talán legmelegebb dűlője. De várjuk csak ki a hűvösebb éveket!). A Degenfeld 5 és 6 puttonyosa mintha átmenetet képviselne: virágos, hársmézes illat, míg szerkezetében zártabb, feszesebb, cseresebb - klasszikusabb stílus. Miként a Disznókő-aszúk: állnak mint a cövek, tele citrussal és botritisszel, bár egy kicsit még nyersek. A jótékony idő ezt a sebet hamar begyógyítja.

A Dereszla teljes körű név-, tulajdonos- és szemléletváltás után 2000-es boraival iratkozott be a felsőbb osztályba. Aszúik - különösen a két aszúeszencia - öszszetett ízvilágukkal és káprázatos szerkezetükkel nyűgöztek le. Gergely Vince, a muskotály nagymestere szokásához híven egy lendületes dűlőszelektált muskotályos aszúval bizonyított. A Királyudvar, a Füleky és a Pendits - három kézműves borászat - 6 puttonyos aszúi krémes, vastag, bársonyos, hömpölygő szerkezetükkel, minden szögletességtől mentes, elegáns vonalvezetésükkel külön stílust képviseltek. Külön öröm, hogy a két kisebb birtok is a legjobbak között található, s hadd tegyem hozzá: az évjárat adottságait éppen ez a stílus tűnt legszebben kifejezni.

A képzeletbeli babérkoszorút ezen a délutánon a Pajzos aszúeszenciájának adtam. E napon ez a bor állt legközelebb ahhoz az eszményképhez, amely az aszúról bennem él: összetett, mély ízek, eleven, tiszta lüktetés, leírhatatlan, megfoghatatlan varázslat... A sors iróniája, hogy az évjárat jellege éppen ebben a borban mutatkozik meg legkevésbé.

Ez talán azt jelenti, hogy 1999 közelebb áll a tökéletességhez? Bizony, az istenek 99-et választanák - de 2000 olyan, mint az új szerelem: ez az angyalok bora.

A Tokaj Renaissance tagjai bemutatták az ezredforduló puttonyosait

Összetett, mély ízek, eleven, tiszta lüktetés, leírhatatlan, megfoghatatlan varázslat - a 2000. év általa legszebbnek vélt aszúját jellemzi így a szakíró. A Tokaj Renaissance Egyesület május 8-án mutatta be az ezredforduló csúcsborait. Bárány István

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.