Bikavérünnepre készülnek Egerben
Negyvenezer látogatót várnak a nyolcadszor megrendezendő egri bikavérünnepre - mondta el a lapunknak Dula Bence hegybíró. Az esemény egyik fő szervezője közölte: a rendezvény három napig tart - július 9-11-ig -, és túl azon, hogy tizenhárom sátorban huszonhat pincészet mutatja be az érdeklődőknek presztízsborait, számos kulturális és szakmai programmal is kiegészül. A kiállítók közt mindenki ott lesz, aki számít a borvidéken. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány név: Gál Tibor, Lőrincz György (St. Andrea Pincészet), Thummerer Vilmos, Pók Tamás, Vincze Béla, Simon József, Demeter Csaba, közép- és nagypincészetek sora - és a hegybíró sem marad otthon.
A borokhoz harapni is lesz mit: a régió legjobb éttermeinek séfjei komponálnak a délceg vörösökhöz illő ételkölteményeket. (Mást ne mondjunk: malaczhús, az kit erdeinek híttak, egri bikának vériben. Vagy: rozmaringos olajban pácolt szűzérmék rostlapon sütve, illatos vargányagombákkal, aszalt meggyes bikavérmártással. Ott a helyünk.)
Dula Bence fontosnak tartotta kiemelni, hogy vasárnap a Szent Donát-szobornál, a Donát-dűlőben tartott ünnepségen a szőlőtermelők mondhatnak fohászt az időjárás kegyességéért, amely elősegítheti a jó minőséget és a reményteljes termést. Kiosztják még az "Eger Szőlő- és Borkultúrájáért" érmet, s díjazzák az év egri szőlőtermelőjét, bortermelőjét és borgasztronómusát is. Hogy ők kik lesznek, még nem tudni; személyükről július 6-án döntenek. Átadják az ez évi nemzetközi bikavérversenyhez, illetve a borvidéki "rendes" borversenyhez kapcsolódó elismeréseket is.
A szakma számára legérdekesebb és legtanulságosabb programot az Eszterházy Károly Főiskola, a Szőlészeti Borászati Kutatóintézet és az Egri Bormíves Céh szervezésében tartják: ez egy munkaértekezlet lesz az egri bikavér eredetvédelmével összefüggő kutatások eddigi tanulságairól.


