Tulajdonképpen már Gere Attila 2000-es Solusa óta biztosra vettük, hogy a magyar merlot-król szép nagy cikket kell írni, sok dicsérő szóval és valami reményteli jövőkép megrajzolásával. De lehet, hogy mégsem 2000-rel kellene kezdeni. Hanem mondjuk 1997-tel, és megint Gere Attilával. Meggyőződésünk szerint a mester abban az esztendőben készítette el az első olyan merlot-t kis hazánkban, amelyet nemzetközi megméretésre is alkalmasnak ítéltünk. Tintafekete színre emlékszünk, gyümölcsös, fás, füstös zamatokra, hatalmas, ám bársonyos tanninokra. Volt, aki berzenkedett, s azt mondta, ez tiszta cabernet, hová lett a merlot szilvás lágysága? Azóta bizonyára ő is tudja, hogy a merlot az nem szilva meg meggy, nem könnyű nyár esti játék.
Azóta mi is tudjuk: Magyarországon pontosan ebből a Pomerolban és St. Emilionban őshonos fajtából lehet összehozni a legfajsúlyosabb borokat. Persze talán korai kinyilatkoztatni. Mert igaz ugyan, hogy a Petrushoz foghatóan drága vörösbor legfeljebb Bourgogne-ban terem, ám az sem vitás: a Pomerol-kultusz legfeljebb a 60-as évekig vezethető vissza. És nem évszázadokra, mint Medoc cabernet-i esetében. Szóval maradjunk annyiban: viszonylag fiatalon ma mifelénk a merlot-k mutatják magukat a legszebbeknek. Az idő meg majd eldönti, mire lesznek képesek ők, no meg az igazi, mélységes, az évtizedeknek készült cabernet-k.
Végeztünk egy kísérletet. Szokásunk szerint vakon összekóstoltunk néhány nem feltétlen összeillő ínyencséget: három magyar merlot-t és két cabernet-domináns versenyzőt. Hogy pontosabbak legyünk: három vadonatúj magyar merlot-t, egy érett magyar cuvée-t (merlot-val) meg egy valamivel ifjabb medoci csúcsbort. A tapasztaltak teljesen lenyűgöztek bennünket. Sorrendről nem is beszélünk az alábbiakban. Talán csak annyit említünk, hogy az újabban sokszor bizonyított egri Lőrincz György 2002-es Mythosa nem tudott lépést tartani szenzációs versenytársaival. Ettől még ez is jó bor. Sőt nagyon jó. Ebben a mezőnyben azonban ez kevés volt.
A véletlen úgy hozta, hogy elsőként a Chateau Cos d'Estournel 2000-es St. Estephe-je került poharainkba. (Természetesen akkor még nem tudtuk ezt.) A pincészet Medoc legjelesebbjeinek egyike, 2-me cru, vagyis a legnagyobbakat közvetlenül követő Grand Cru Classék közül való. A kivételesen nagy minőségű 2000-es évjáratból származó bora előtt megemelték képzeletbeli kalapjukat az ítészek világszerte (osztották a 94-96 pontokat rendesen), ami árában is megmutatkozik: mi 140 dollárért vásároltuk. Hogy okosan tettük-e? Feltétlenül. Az éjfekete színárnyalatokról nem értekezünk: minden minta esetében ez volt a "beépített extra". "Első illata nem túl határozott, de párc perc után sokkal mélyebb, bordeaux-ibb, likőrös beütéssel" - jegyeztük meg kapásból. Aztán nagyon száraz tanninokat észrevételeztünk, és viszonylag visszafogott komplexitást. De hát egy nagy bordeaux-i attól az, ami, hogy lassan mutatja meg magát. Ahogyan múltak a percek, a félórák és az órák, úgy sűrűsödött és gazdagodott, erősödött és hatalmasodott, hogy a végére, az utolsó visszakóstolás után ne mondhassunk mást: "Klasszis!"
Másodjára Lőrincz György 2002-es Mythosa méretett meg. Nagyon gyümölcsös, kis égett gumival tetézett illattal kezdett. Villányi? - tette fel a kérdést egyikünk, merőben rossz irányba tapogatózva. Friss, igen friss - egészítette ki észrevételét, és ebben már nem tévedett. A Lőrincz-merlot ízében sokkal meggyőzőbbnek bizonyult, mint illata alapján gondoltuk volna: kellemesnek és komplexnek, hosszú, szép és száraz tanninokkal, díjazandó fűszerességgel. Időre van szüksége - rögzítettük.
És ekkor jött az este leg-leg-leg szereplője. (Csak azért nem mondjuk, hogy legnagyobb meglepetése, mert volt már szerencsénk hozzá korábban is.) "Nagyon sűrű és izgalmas, olyan, mint a legjobb toscanok, pedig nem az" - állapítottuk meg. "Szenzációsan komplex, gyümölcsös, és olyan koncentrált, hogy falra kell mászni tőle" - kiáltott egyikünk, de ülve maradt. "Ennél jobbat nehéz elképzelni" - mondta megint. "Abszolút klaszszis" - halmozta tovább a szuperlatívuszokat. Aztán egyszer csak kiderült, amit amúgy is sejtett: a bor nem volt más, mint a Weningerek 2001-es soproni merlot-ja a Spern Steiner-dűlőből. Franz Reinhard Weninger nemrégiben azt mondta e sorok írójának, hogy náluk a 2001-es évjárat jobb lett, mint a 2000-es. Több benne a finesz. Franz Reinhard tudja, mit beszél. Bort készíteni is tud.
A Solus következett. 2002-ből. Az a Solus, amely úgyszólván három nap alatt fogyott el a pesti vinotékákból. Hogy miért is? "Egészen csodálatos. Minden van benne. Fűszeres, gyümölcsös, kávés, gyönyörű. Mélységesen mélységes, szélességes és nagyon egységes" - rajongtunk. "Jók a savai is, hosszú életű lesz" - feltételeztük. Gere Attila merlot-ja is Bordeaux-t idézte később, likőrösségével és holmi izgalmas "vegetáliákkal". "Egyre szenzációsabb - próbáltuk emelni a tétet a visszakóstolásokkor -, igen-igen sűrű és izgalmas."
Végül a legidősebb bor került elénk: Gere Attila 1997-es Kopárja. Az első Kopár: cabernet sauvignon és franc, merlot-val kiegészítve. Kezdetnek ezt mondtuk illatáról: "Eddig a legsűrűbb. Likőrös, animális, izgalmas és minden, minden, minden" - fogalmaztunk elveszve az élvezetek között. Ízében is nagyon szép, komplex és jó a vége is - konstatáltuk, s végül megállapítottuk: a legszebben korosodott villányi bort sikerült megkóstolnunk, és éppen akkor, amikor fejlődésének csúcsára ért.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.