Júliusban volt a szabadságdömping

Augusztusban már csak 20-a körül várható szabadságdömping, aztán minden visszakerül a régi, megszokott kerékvágásba. A munkaidőadat-rögzítést is végző L-Soft Kft. projekt igazgatója úgy véli, júliusban veszik ki a legtöbben nyári szabadságukat, és a termelőcégek is ilyenkor állnak le. Kaiser Zsuzsa szerint a leállási idő általában kéthetes pihenőt jelent az ott dolgozóknak. A szabadságolási időszakokat gyakran már tavasszal optimalizálják a cégek, így nem fordulhat elő, hogy munkaerő-hiány lépjen fel a nyári hónapok alatt. Fonyó Márta tanácsadó szerint több vállalat a családi állapotok és az életkor alapján mérlegeli, kit mikor, és mekkora rugalmassággal enged el pihenni. (VG)

Hazai szemmel is jók vagyunk

Két találmányhoz, felfedezéshez nem volt köze magyarnak: a tűzhöz és a kerékhez. De lehet, hogy ezek körül is kavart valami szittya ősünk - állítja a kormányzati portál fórumán az egyik hozzászóló. A Miben vagyunk a legjobbak? című fórum célja, hogy pártállástól, értékítélettől, faji és vallási hovatartozástól függetlenül mondhassa el mindenki, mitől is jó a magyar. A fórumon többek között a magyarok eszét, tudományos érdeklődését, feltalálói vénáját emelik ki elsősorban a hozzászólók, de többen a legjobb tulajdonságok között említik a magyarok kitartását, szorgalmát, valamint találékonyságát, illetve az új ismeretek megszerzésére vonatkozó nyitottságunkat. (VG)

Álláslehetőségek után kutatnak a magyarok

A magyar és az európai munkavállalók közel egyharmada böngészgeti az internetes álláshirdetéseket. A megkérdezettek 61 százaléka pedig legalább heti rendszerességgel szemlézi a jobb munkalehetőségeket - derül ki a Jobpilot.hu friss felméréséből. A felmérésben 607 magyar munkahellyel bíró álláskereső vett részt. A válaszadók 30 százaléka naponta nézegeti az álláslehetőségeket, 28 százaléka heti rendszerességgel lép kereső szándékkal a világhálóra. A külföldi, jobb állásra vágyók közül leggyakrabban - naponta többször - az olasz alkalmazottak böngésznek a netes álláshirdetések között (45 százalék), talán elégedetlenségből vagy új kihívások után kutatva, és átlagon felüli a franciák aktivitása is (39 százalék). (VG)

Információs nap

A nemek közötti munkaerő-piaci különbségek és a foglalkozási szegregáció csökkentése címmel rendez információs napokat az Equal Nemzeti Programiroda. A program bemutatása mellett, a pályázattal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról is szó esik. A következő információs napra augusztus 12-én 13 órától kerül sor a Nőházban (Budapest VII., Városligeti fasor 47-49.) A rendezvényen való részvétel ingyenes. (VG)