Az utóbbi időben mind több német cég dönt úgy, például a Siemens, a DaimlerChrysler vagy a Volkswagen, hogy egy-egy termelési feladat elnyerésére versenyezteti saját leányvállalatait - írja a Handelsblatt. A legjobb ajánlatot benyújtó teljesítheti a megbízást, így minden telephely saját bőrén érezheti a költségmegszorítások fontosságát. A leányvállalatok vezetői ezzel egyben elkerülik azt is, hogy közvetlenül őket okolják egy-egy üzem bezárása miatt.

A gyakorlatot egyre több közepes méretű vállalat is átveszi, ezért egyre nagyobb a nyomás a magyar munkaerőköltségek négy-hatszorosát is bérekre költő német telephelyeken, amelyeket viszont kötnek az ágazati szerződések. Így azonban a dolgozói képviseletek is várhatóan gyorsan belátják, hogy a munkahelyek védelme érdekében le kell mondaniuk a német üzemeket csoporton belül versenyhátrányba hozó kötelező előírásokról. A Handelsbatt által megkérdezett szakértők szerint az eddigi merev szabályok helyett ugyanis rugalmas keretfeltételekre van szükség. Ez azonban nem jelenti az üzleti tervezést is megkönnyítő ágazati irányelvek teljes megszűnését, csupán szerepük módosul.

Új termék - például egy új motortípus - bevezetésekor a Volkswagen és Audi konszern tagvállalatai pályázhatnak a termék előállítására - válaszoltak az Audinál folyó gyakorlatot firtató kérdésünkre a magyarországi leányvállalatnál. A pályázat megadott szempontrendszer szerint állítható össze, melyben többek között figyelembe kell venni a logisztikai, személyügyi és beruházási feltételeket. A vállalatokon belül a pályázatok összeállítását a gyártástervezés és az érintett gyártó terület szakemberei közösen állítják össze. A végső döntést a konszern vezetői hozzák meg. Egy már termelő üzem kapacitásainak folyamatos kihasználása nem automatikus, így például az Audi Hungaria is félévente, évente pályázik új termékek gyártására.

A Siemens erőmű-technikai ágazatánál folyamatos a cég telephelyeinek, valamint a külső piaci szereplők versenyképességének (ár, munkaerőköltség, minőségi paraméterek) összehasonlítása, ám ez ritkábban történik egy-egy konkrét termék megrendelése esetén - közölte érdeklődésünkre Károlyi Zsolt, a Siemens Erőműtechnika Kft. ügyvezetője. (JP-SzGy)