Miközben világszerte a vállalatok és intézmények irányítását különféle testületek, bizottságok látják el, a pszichológusok régen tudják, hogy a csoportos döntések nem feltétlenül jobbak az egyénieknél. Az Allianz csoporthoz tartozó Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank részletesen elemezte a különféle invesztíciókról döntő bizottságainak munkáját, és ennek során is plasztikusan kiderült: a résztvevők egyedileg gyakran sokkal jobb döntéseket hoznak, mint amikor konszenzussal teszik ugyanezt.

A csoportos döntés ugyanis hajlamos elnyomni az egyedi vélemények változatosságát, s eközben hamis, nemritkán veszélyes magabiztosságot is ébreszt a tagokban. Ennek elkerülésére a cég azt javasolja, hogy csoportos döntéshozatalnál mindig jelöljenek ki valakit előre az "ördög ügyvédjének" szerepére, aki igyekszik majd rámutatni a közmegegyezéssel kialakult vélemény gyengéire. Ezt a módszert azonban igen nehéz alkalmazni a gyakorlatban, nem utolsósorban azért, mert a szerep igencsak ellenszenves.

Alternatívaként az előzetes titkos szavazást javasolják. Ebben a rendszerben a megvitatandó problémákról, javaslatokról a tagok előre titkosan szavaznak, így a vita egészen új helyzetből indulhat. Ez a módszer különösen a mennyiségi előrejelzéseknél lehet eredményes, de segít abban is, hogy a résztvevők ne essenek a csordaszellem csapdájába. (JP)