Praktiker nyílik Szolnokon is

Ma nyitja hivatalosan a Praktiker a szolnoki áruházát. A 15. Praktiker azonban már egy hete fogadja a vásárlókat, mégpedig azért, mert aznap nyitott a közelben az OBI is. A 6100 négyzetméteres, 72 főt foglalkoztató egység a város új bevásárlóparkjában, mintegy 1,2 milliárd forintos költséggel a Szandai-réten épült fel. Az 1400 munkavállalót foglalkoztató Praktiker Építési és Barkácspiacok Kft. 15 magyarországi áruházának eladóterülete összesen 123 ezer négyzetméter. A Praktiker AG-nek 282 egysége van Németországban és hatvanat további nyolc országban üzemeltet. Tavalyi nettó forgalma 2,8 milliárd euró volt, a magyar leányvállalat 42,5 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el. (VG)

Megegyezett a VW és az IG Metall

Egyezségre jutott Európa legnagyobb autógyára, a Volkswagen és az IG Metall szakszervezet: a következő két és fél évben nem lesz béremelés, de cserében 2011-ig garantálják a munkahelyek megmaradását. A cég vezetése 2011-ig reálértékben a munkaköltségek 30 százalékos visszaszorítását tervezi. A megállapodás a Volkswagen hat nyugat-németországi gyárának több mint százezer dolgozóját érinti. A bértárgyalásokat az elmúlt napokban figyelmeztető sztrájkok kísérték, a hét elején a wolfsburgi törzsüzemben körülbelül 45 ezer dolgozó szüntette be átmenetileg a munkát. Az október 1-jétől visszamenőleges hatállyal érvényes bérbefagyasztást 2005-ben egyszeri ezereurós kifizetéssel kompenzálnák. (Bloomberg)

Lengyelországban a Stora Enso

A világ vezető papíripari csoportja, a finn Stora Enso 66 százalékos részt vásárol magánrészvényesektől a lengyel Intercell csomagolóanyag-gyártó cégben, amely a legnagyobbak közé tartozik a helyi piacon. (A többi részvény a lengyel államé.)

A hatósági jóváhagyásra váró ügylet az év végéig zárulhat le. A tavaly 150 millió eurós bevételű, 1700 fős Intercell három hullámpapír-csomagolási és egy papírzsákgyártó üzemet működtet Lengyelországban, de Szerbiában is van egy zsákgyára. Az ostrolekai központjában üzemelő, évi 250 ezer tonna kapacitású papír- és kartongyárában saját gyűjtésű papírhulladékot dolgoz fel. A helsinki székhelyű, több mint 40 országban érdekeltséggel bíró Stora Oy papír-, karton- és erdészeti termékeket gyártó és forgalmazó integrált konszern, amely hazánkban is jelen van, Budapesten kereskedelmi irodát, Pátyon dobozgyárat működtet. (VG)