A ZF Hungária Kft. új, 63 millió euróba kerülő fejlesztő és tesztközpontot is magában foglaló 15 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot épít Egerben, mert az anyacég, a ZF autóipari konszern a következő években jelentősen bővíti magyarországi tevékenységét - közölte lapunkkal kedden a társaság. A magyar leányvállalat mechanikus sebességváltókat gyárt a világ vezető haszonjárműgyártói számára, az idén pedig megkezdődik a személyautókba szerelhető kormányművek gyártása is. A tervek szerint az egri cég a jelenlegi évi hatvanezres sebességváltó-gyártást 2008-ra megkétszerezi, s a kormányművekből, az idei százezerrel szemben, három év múlva 1,2 milliót bocsát ki.

A nagyarányú növekedés révén a társaság forgalma a tavalyi százmillió euróról 2008-ra 440 millióra emelkedik. A termelés bővítéséhez kapcsolódó beruházások értéke a következő három évben meghaladja a 70 millió eurót. Ezzel párhuzamosan a létszám a jelenlegi több mint hatszázról mintegy 1400 főre nő, és a magyarországi beszállítók aránya a mai 38 százalékról 50-re bővül.

A fejlesztő és tesztcentrum a tervek szerint a piac igényeinek megfelelően folyamatosan fejleszti a sebességváltókat, a konstruktőrök jelenleg a kishaszonjárművekbe építhető váltók automatizálásán dolgoznak. A sebességváltók élettartamának vizsgálatát három szimulációs próbapadon 24 órás üzemben végzik, ezután pedig valós körülmények között, járművekbe építve tesztelik. A kormányművek az Audi, a VW, a Skoda, a Seat és a BMW személygépkocsik különféle típusaiba kerülnek. (DK)