Terítéken a TNK-BP

Az orosz adóhatóságok 2,5 milliárd rubelnyi (87,2 millió dollár) adó utólagos befizetését követelik a cég 2001-es tevékenysége után - idézi a cég sajtószolgálatát az RBC. Akkor azonban a TNK-BP még nem is létezett, a közlemény szerint az adókivetés csak a Tyumen Oil Company tevékenységére vonatkozik, s "rendes" kivetésről van szó. Ebben hangsúlyozzák, hogy a cég segíti az adóhatóság munkáját, és ellátja minden, az általa szükségesnek kért dokumentummal. Ugyanakkor a közlemény kiemeli, hogy a fenti még nem a végleges összege az adókövetelésnek, pontosításra szorulhat. (Olajipar.hu)

Az ENI a Jukoszban?

Viktor Gerascsenko, a Jukosz igazgatósági elnöke bejelentette: az olasz ENI társaság nagyobb hányadot vásárolna a Jukoszban - számol be a Finanszovje Izvesztyija. A vezető szerint az olasz cég vezérkara a Jukosznak már több nagyrészvényesével tárgyalt, beleértve Mihail Hodorkovszkijt is, aki jelenleg csalás és adóvisszatartás vádjával börtönben ül. Az ENI nem cáfolta a hírt, de megjegyezte, mindössze arról van szó, érdekelt abban, hogy ellenőrző részesedést szerezzen egy oroszországi olajipari társaságban. Szakértők nem zárják ki, hogy a napokban Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök éppen ez ügyben tárgyalt Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hasonlóan vélekedik Gerascsenko is. Szerinte az ENI a Jukosz részvényesévé válhat, ha Hodorkovszkij beadja a derekát. (Olajipar.hu)

A brit ipar atomerőmű-párti

A brit iparszövetség elnöke szerint a szigetországban a következő tíz évben legalább hat új atomerőműre volna szükség az ellátásbiztonság megőrzéséhez, illetve a kiotói egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítéséhez. A javaslatot a politikai pártok, és a hivatalos gazdaságpolitikusok egyelőre elutasítják. A The Independent beszámolója szerint Digby Jones felvetését mindhárom jelentős politikai párt képviselője, köztük Patricia Hewitt ipari államtitkár is elutasította. Utóbbi jelezte, egyetlen iparvállalat képviselője sem kereste fel azzal, hogy nukleáris erőművet szeretne építeni a következő tíz évben. Az iparszövetség elnöke azonban állítja, hogy Anglia környezetvédelmi vállalásainak teljesítéséhez éppúgy az egyetlen megoldás a nukleáris erőművi kapacitások bővítése, mint az ellátásbiztonság fenntartása. Digby Jones jelezte, a szélenergia ehhez egyedül kevés. (Árampiac.hu)

Gazprom-Exxon összefogás Szibériában

A Gazprom orosz gáz-monopoltársaság ügyvezető vezérigazgatója, Alekszander Anannenkov és az ExxonMobil Russia elnöke, Jeff Woodbury a két cég együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt a napokban - írja az RBC. Az orosz gázipari óriásvállalat, amely a világ legnagyobb gáztermelője, és amerikai partnere arra készül, hogy programot indítanak egy közös gáztermelési rendszer létrehozására, szállítására, valamint kelet-szibériai és szibériai távol-keleti értékesítésére. Ezzel együtt a hírek szerint készülnek a csendes-óceáni kiviteli lehetőségek kiaknázására is. (Gázipar.hu)