A fényképező szürrealista festő

Esterházy Péter az első magyar szürrealistának nevezte Rozsda Endre festőt, "aki még látta Bartók kezét, és ez megváltoztatta az életét?" Rozsda Endréről (1913-1999), az első magyar szürrealista festőről azonban csak kevesen tudták, hogy kitűnő fotográfus is volt. Óriási fotóhagyatékából most a Mai Manó Házban látható izgalmas válogatás. Akadnak itt fotográfiák a 30-as évek elejéről, Magyarországról, később pedig, 1938 után Párizsról és Európa más városairól. Egy biztos: ez a kiállítás jól érzékelteti, hogy az első magyar szürrealista festő fotográfusnak is kitűnő volt. (Egy fényképező festő - Rozsda Endre fotográfiái, Mai Manó Ház, Budapest VI. ker., Nagymező u. 20. Megtekinthető: december 9-ig hétköznaponként 14 és 19, hét végén 11 és 19 óra között. www.maimano.hu ) (EE)

Hófehérke és a 7 törpe

Az Erkel Színházban november 27-én lesz az ősbemutatója a Hófehérke és a 7 törpe című táncjátéknak. A Grimm testvérek meséje alapján a darabot a koreográfus és a darab rendezője írta: ifj. Harangozó Gyula, aki úgy érezte, nagy szükség lenne egy jó gyerekbalettre. Talán a Hófehérke és a hét törpe lehetne - gondolta. Elkezdett keresgélni, sokfelé a világban, s közben egyre több koreográfiai ötlet merült föl benne. Így született meg a mostani előadás, amelyhez kitűnő alkotótársakat is talált: Kocsák Tibor zeneszerzőt, Kentaur díszlettervezőt és Velich Rita jelmeztervezőt. Az ígéretek szerint humorral, szépséggel teli, lendületes és szórakoztató produkció várható, amely a nagyszülőktől az unokákig minden nemzedék tetszését elnyerheti. (Hófehérke és a 7 törpe, november 27-én és 28-án 19 órakor az Erkel Színházban) (EE)

Lakner László Metamorfózisa

Az 1936-ban Budapesten született, három évtizede Németországban élő Lakner László nevét sokáig a pop-arttal azonosították. Igaz, ő a magyar neoavantgárd egyik központi alakja, akinek Bernáth Aurél volt a főiskolai mestere, de Lakner további "mestereket" is választott, köztük volt például Rembrandt, Goya, Francis Bacon. Már korán élt a művészettörténeti idézetek eszközeivel. A budapesti Ludwig Múzeumban látható életmű-kiállítás azt is bemutatja, hogy Lakner László zavarba ejtően sokféle műfajban dolgozott, a festmények mellett készített például objekteket, szobrokat, könyvillusztrációkat, plakátokat, sőt, fotózott és kísérleti filmeket is forgatott. A kiállítás anyagát a művész saját tulajdonában lévő művek mellett 16 magyar és 18 német köz- és magángyűjtemény kölcsönözte. (Lakner László: Metamorfózis, életmű-kiállítás a Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeumban, megtekinthető: 2005. január 30-ig hétfő kivételével 10-18 óráig, Budavári Palota A épülete, www.ludwigmuseum.hu) (EE)