Elképzelhető, hogy Győrben terjeszkedik tovább az amerikai szerszámgyártó óriás, a Kennametal Inc. A Slovak Spectator információi szerint a társaság 10-15 millió eurót, azaz 2,5-3,7 milliárd forintot fektetne be új tervei megvalósítására. A Warsaw Business Journal úgy tudja, az összeg a későbbiek folyamán akár 50 millióra is emelkedhet.

A lehetséges beruházás végleges helyszíne egyelőre nem ismert, mindössze annyit lehet tudni, hogy a társaság Lengyel-, Csehországban vagy Magyarországon képzeli el terjeszkedését.

A Kennametal érdekeltségei révén már mindhárom országban jelen van. Rábel György, a győri székhelyű cég, a Kennametal Hungária Kft. értékesítési vezetője lapunknak jelezte: Markos I. Tambakeras, a Kennametal Inc. elnöke és vezérigazgatója, valamint Carlos Cardoso, a Kennametal Inc. fémmegmunkáló üzletágának elnöke nemrég Magyarországon járt és informálódott az itteni lehetőségekről. A két cégvezető a győri ipari park képviselőivel is megbeszéléseket folytatott. Jelezte: egyelőre semmilyen konkrétumot nem tudnak a Kennametal terveivel kapcsolatban, és az sem ismert, mikor születhet döntés az ügyben.

Magyarországon a cég termékei már a 70-es évek óta megvásárolhatók. A Kennametal Hungaria Kft.-t három évvel ezelőtt alapították, a vállalkozás elsősorban keményfém-forgácsoló szerszámok forgalmazására specializálódott. A társaság a tavalyi üzleti évben mintegy 700 millió forintos árbevételt ért el, az idén várhatóan 25-30 százalékkal emelkedhet a hazai szerszámforgalmi piacon a harmadik helyet elfoglaló cég bevétele.

A Kennametal Inc. világszerte 13 700 embert foglalkoztat, több mint 60 országban képviselteti magát, Európa majdnem minden államában megtalálható. A cég forgalma közel kétmilliárd dollár, melynek több mint fele az USA-n kívüli országokból származik. A Kennametal a légiipar legnagyobb szerszámbeszállítója, európai központja a németországi Fürthben működik.