A francia EdF csoport magyarországi leányvállalata, a Budapesti Erőmű Rt. 2004. november 4-én ünnepélyes keretek között helyezte el új erőműrészének alapkövét. Az építkezés a Kelenföldi Erőmű területén 1995-ben megindított felújítás második szakaszaként a Budapesti Erőmű Rt. a 90-es évek óta folytatott rekonstrukciós programjának része - derül ki a társaság közleményéből. Ennek során elöregedett berendezéseit alapvető technológiai váltással újakra cseréli, amelyek - a szigorú európai uniós környezetvédelmi normákat is kielégítve - korszerűbb, jobb hatásfokú hő- és villamosenergia-termelést tesznek lehetővé. A Budapesti Erőmű Rt. 2002-ben Újpesten, 2004 őszén Kispesten helyezett üzembe korszerű erőműveket. A Kelenföldön épülő új erőműrész várhatóan 2006 első felében lép a lakosság szolgálatába.

Az alapkőletételen Molnár Gyula XI. kerületi polgármester üdvözölte, hogy a BE Rt. saját beruházásával is hozzájárul a főváros legnagyobb kerületének lakosságát érintő problémák megoldásához. Ugyanakkor köszönetet mondott azért, hogy a projekt kidolgozói a kerület által kért valamennyi szempontot maximálisan figyelembe vették.

A beruházás során új gőzturbinával, gőzkazánnal és egy új forróvíz-kazánnal gyarapodik az erőmű. Az új berendezések üzembe helyezésével a BE Rt. nem működteti többé négy elavult gőzkazánját, három, a hatvanas években épített gőzturbináját, illetve egyik forróvíz-kazánját, s megújítja segédrendszereit is. A Főtáv Rt. igényeihez alkalmazkodó, korszerű, mennyiségi szabályozású, nyári karbantartási leállást nem igénylő berendezések megvalósításával modernizálja a hőszolgáltatást biztosító hőközpontot is. Az új erőműrészt új táprendszerrel, hűtővízrendszerrel és irányítástechnikával teszi teljessé. A létesítés során felújítja műemléki védettséget élvező épületrészeit is. (VG)