November 30-án jár le a Life támogatási alap környezetvédelmi témaköreinél a beadási határidő, amellyel különféle, a környezetgazdálkodással kapcsolatos kísérleti és demonstrációs létesítmények megvalósításához igényelhető anyagi segítség. Az EU által létrehozott Life alap célja a gazdasági tevékenységek környezetkárosító hatásának minimalizálása, a hulladék áramokkal való megalapozott gazdálkodás, a késztermékek környezeti hatásainak csökkentése, valamint a felszíni és a felszín alatti vizekkel való gazdálkodás, illetve a földhasználat fenntarthatóságának elősegítése.

A Life környezetvédelmi támogatás elsősorban az ipari szektor szereplői, valamint az állami hatóságok részére szól, akiknek az idei évben beadásra kerülő projekteket 2004. december 1-je és 2005. december 1-je között kell elindítaniuk. A Life-projektek átlagos értéke egy- és ötmillió euró között mozog, s míg a jelentős profitot eredményező beruházások esetén az EU a költségek 30 százalékát vállalja át, egyéb esetekben 50 százalék lehet a pénzügyi hozzájárulás mértéke. A Life program eredetileg 2004 végéig folyt volna, ám a nyáron Brüsszelben döntés született arról, hogy a mostani pályázati fordulóval nem zárul le a Life program, hanem további két évvel meghosszabbítják, amelynek finanszírozására 317 millió eurót különítenek el a közösségi kasszából. A Life alapból természetvédelmi célokra is lehet támogatást igényelni, ám az utóbbi témaköreire a beadási határidő e hét hétfőjén lejárt.

Magyarországról először 2000-ben lehetett benyújtani pályázatot Life-támogatásra. Az indulás első két évében a jelentkezők összesen 12 támogatási kérelmet adtak be, majd ezt követően 2002-ben 37, 2003-ban pedig már 39 pályázatot nyújtottak be. Ezekből Brüsszel eddig összesen 15 projektjavaslatra, ebből 9 környezetvédelmi pályázatra ítélt meg támogatást. Az első pályázati körben - többek között - támogatást ítéltek meg a Regum Kft.-nek egy gumiabroncs-újrafeldolgozó üzem megvalósítására, míg a későbbi fordulókban a Körte-Organica Rt. egyes veszélyes hulladékok anyag-visszanyerési célú hasznosítására, a Medimpex Rt. polisztirol típusú műanyag hulladék gyűjtésére, zsugorítására és hasznosítására, a Hazai Térségfejlesztő Rt. pedig elektronikus hulladékok gyűjtésére és újrafeldolgozására nyert el támogatást.