Még karácsony előtt megjelenhet több pesti kerületeben is a Helyi Théma - jelezte lapunk érdeklődésére Kárpáti Zoltán, a laphálózat igazgatója. Az ingyenes hetilap első száma még október 27-én jelent meg hat budai kerületben, jelenleg 220 ezres példányszámú a kiadvány. Kárpáti Zoltán jelezte azt is: terveik szerint a fővárosi példányszám jövőre már 800 ezer körül lehet, országosan pedig a kétmilliót lőtte be a kiadó, miután a tervek szerint az egész országban terjesztenék a Helyi Thémát. A vezetőnek egyébként már van tapasztalata az ingyenes terjesztésű lokális hetilapok kiadásában. Nevéhez fűződik a Maraton Lapcsoport (a német WAZ csoport tagja) felépítése és a Budapesti Piac című ingyenes lap főváros környéki fejlesztése is.

A kerületi lapot a Théma Lap- és Könyvkiadó Kft.-t adja ki, a kiadvány tulajdonosa és befektetője a Reform című lap befektetőinek képviselője, Vitézy Tamás, akit a száz leggazdagabb magyar között is jegyeznek. A lap névválasztása nem véletlen: az Orbán-kormány idején a közszolgálati televízióban létezett egy dokumentumműsor Théma címmel, amely Vitézy László és Vitézy Tamás közös vállalkozása volt. A televíziós műsorban szerkesztő-riporterként közreműködött Vitézy László lánya, Vitézy Zsófia is, aki most az új Reform lapigazgatója. Kárpáti Zoltán elmondta azt is: a lap megjelenését teljes mértékben a hirdetési bevételekből finanszírozzák majd.

A 12 oldalas Helyi Théma tartalmát 75 százalékban kerületi hírek teszik ki, a maradék felületen országos témákról írnak. Kárpáti Zoltán elmondta: a kiadóval együtt összesen 65 fős stáb készíti a lapot, amelyet alvállalkozókon keresztül terjeszt a cég. A vezető szerint 2-3 éven belül térülhet meg a befektetés, amelynek összegéről sem az igazgató, sem pedig a tulajdonos nem nyilatkozott. A lap főszerkesztője Dlusztus Imre, aki a nemrég indult szegedi Friss Újság című napilapnál is hasonló pozícióban dolgozik, és szerkeszti a Szegedi Egyetem hetilapját is. Dlusztus 2001-ig éveken át irányította a szegedi Délmagyarország szerkesztőségét, majd 2002-ben az Orbán-kormány által kiadott angol nyelvű New Hungarian Review-hoz igazolt, később pedig a Hír Tv-nél töltött el néhány hónapot.