A magyarországi műanyag-felhasználó cégek sem tudják kivonni magukat az alapanyagárak elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedésének hatása alól. Az olajár növekedése miatt a műanyag-alapanyagok ára egy év leforgása alatt a harmadával emelkedett, amelynek következtében a felhasználó cégek kényszerpályára kerültek. A műanyaggyártók is kénytelenek beépíteni áraikba növekvő költségeiket, a legnagyobb nyomás alatt pedig az ő termékeiket megvásárló műanyag-feldolgozó cégek vannak - közölte kérdésünkre Ollár Péter.

A Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) titkára szerint a feldolgozó cégek szintén csak áremeléssel tudnak reagálni költségeik növekedésére, ám a korábban megkötött, hosszabb távra szóló szerződéseik sok esetben erre nem nyújtanak lehetőséget. Ebből a szempontból különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a nagy autóipari és elektronikai cégeknek beszállító műanyag-feldolgozó cégek. Nem jobbak a kilátásai a műanyag csomagolóanyagokat gyártó vállalkozásoknak, amelyeknél az alapanyagárak mellett további jelentős és kiszámíthatatlan költségnövekedést fog eredményezni a termékdíjas törvény módosítása, illetve a díjterhek növekedése - tette hozzá Ollár Péter.

Az Európai Műanyag-feldolgozók (EUPC) szervezete a napokban adott ki közleményt arról, hogy az alapanyagárak emelkedése következtében a feldolgozók Európa-szerte komoly nehézségekkel küszködnek, s a cégekre erős nyomás nehezedik, hogy a magasabb anyagköltségeket vevőikre hárítsák át. David Williams, az EUPC elnöke szerint - feldolgozástól függően - az alapanyagok 35-75 százalékot képviselnek a műanyag-feldolgozó cégek költségeiből. Az MMSZ adatai szerint Magyarországon közel 800 cég foglalkozik műanyag-feldolgozással, amelyek közül a szervezet mintegy 350 vállalkozással áll kapcsolatban.

Az elmúlt fél évben valóban emelkedett a polimertermékek ára, aminek több oka is van - fogalmazott Pálffy Gábor, a Tiszai Vegyiművek Rt. kommunikációs vezetője. Az egyik ilyen ok a kőolaj magas világpiaci ára hatásának továbbgyűrűzése, másrészt a szektorban sokat emlegetett vegyipari ciklussal is összefüggésbe hozható a jelenség. Ennek lényege, hogy a petrolkémiai termékeken realizálható profitráta 4-5 évente erősen polarizálódik: az elmúlt három évben nagyon alacsonyak voltak az alapanyagárak és a fedezet is minimális volt, míg 2004 második fél évében - a polimer árainak emelkedésével - a vegyipari ciklus elmozdult a mélypontról. A polimergyártás számára kedvező áremelkedést a műanyag-feldolgozók saját áraikban kevésbé tudták érvényesíteni, ezért a megemelkedett önköltség hatására most ebben az iparágban nehezebb jó fedezetet elérni. Ugyancsak a feldolgozói oldal kedvezőtlen helyzetéről számolt be megkeresésünkre Szabó Balázs, a Budafilter 94 Kft. műszaki vezetője. A speciális műanyag szűrőket és csöveket gyártó cég tavaly közel 300 tonna nyersanyagot használt fel, ám az idén ez a mennyiség jelentősen csökkenhet. Az alapanyag árának emelkedése miatt a Budafilter is áremelésre kényszerült, ám a piaci kereslet erre rendkívül érzékenyen reagált, s a cégnél attól tartanak, hogy ebben az évben 30-35 százalékkal is csökkenhetnek az eladások a külső tényezők kedvezőtlenebbé válása következtében.