Kétmilliárdos fejlesztés a Taverna csoportnál

Mintegy kétmilliárd forint értékű fejlesztés kezdődik a jövő évtől a Taverna csoport szállodáiban, éttermeiben. Ezek közül kiemelkedik a Hotel Taverna és a Hotel Liget rekonstrukciója és a Pilvax korszerűsítése - tudtuk meg Tárnoki László vezérigazgatótól. A fejlesztéseket fele részben hitelből, fele részben saját erőből, illetve a rendelkezésre álló pályázati forrásokból valósítják meg. A program elindításában szerepe van az idei kedvező gazdasági mutatóknak is. Az előzetes adatok szerint a Taverna csoport üzemi eredménye 386 millió forint lesz, 82 millióval több a tavalyinál. A cégcsoport nettó árbevétele is javul, az idén megközelíti a 4,3 milliárd forintot, a múlt évi 4,0 milliárd után. Az árbevétel 68,4 százalékát a szállásadás hozza, míg a fennmaradó hányad vendéglátásból származik. Az idén várhatóan sikerül javítani az átlagos szobakihasználtságot is, a tavalyi 65,8 százalékról 69,9-re. (VG)

Tőkejuttatás a Volán-társaságoknak

A Volán-társaságok 6 milliárd forintos tőkeemeléséről döntött az ÁPV Rt. igazgatósága pénteki ülésén. Ebből ötmilliárdot a több éve tartó rekonstrukciós program részeként a 23 Volán-társaság az elöregedett autóbuszparkjának korszerűsítésére fordíthatja. További egymilliárd forintot pedig egyedi beruházásokra lehet felhasználni. Ebben az esetben feltétel, hogy a fejlesztések javítsák a hatékonyságot, elősegítsék az árbevétel-termelő képesség növelését. Az ÁPV Rt. e téren elsődlegesnek jelölte meg az informatikai és infrastrukturális beruházásokat. (VG)

Elismerés az OMD vezetőjének

Macher Szabolcs, az OMD Hungary vezetője egyike lett annak a negyven 40 év alatti európai marketingszakembernek, aki érdemei elismeréseként a Media & Marketing Europe szaklap decemberben publikált listájára került. Macher Szabolcs nyolc éve dolgozik az OMD-nél, két éve ügyvezető igazgatóként. Emellett az idén megválasztották a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége médiaszekciójának elnökévé is. (VG)

Pirelli: újabb romániai üzem

Az olasz Pirelli csoport új üzemet tervez építeni a dél-romániai Slatina közelében, ahonnan a kelet-európai piacokat fogja ellátni. Európa harmadik legnagyobb gumiabroncsgyártója 110 millió eurót kíván fordítani három év alatt a beruházásra, amely a Ziarul Financiar szerint már a második lesz Romániában. Ugyancsak Slatinán az idén szeptemberben kezdte meg működését a német Continental AG-val közös vállalkozásban (acélszálak gyártására) létesített Cord Romania társaság, amelyben a Pirelli 80 százalékkal részesedik. (Bloomberg)

Cellulóz a New York-i árutőzsdén

Jövő február 11-étől fenyőcellulóz-szekcióval bővíti a határidős kereskedési kínálatát a New York-i árutőzsde, ez úttörő vállalkozás lesz a jelenleg mintegy évi 86 milliárd dollárra becsült cellulózpiacon. A fontos papíripari nyersanyag fő gyártói: Kanada, USA, valamint Finn- és Svédország. A NYCE nyersanyagválasztékát jelenleg kakaó, kávé, cukor, narancslé, gyapot és etilalkohol alkotja. Az idei határidős és opciós kötések száma november végéig meghaladta a 29 milliót, ami 30 százalékos emelkedés a múlt év hasonló időszakához viszonyítva. (VG)