A piacon lévő nagyfogyasztók száma folyamatosan változott, ma a Magyar Energia Hivatal adatai szerint 23 társaság vásárolja versenypiaci kereskedőktől a működéséhez szükséges földgázt. Az első körben, mindjárt az év elején, amikor az új gáztörvény értelmében valamennyi nem lakossági fogyasztó számára megnyílt a piac, tíz-tizenegy nagyfogyasztó lépett ki, közülük hét ügyeit a Dámfi Energy Save Kft. és a K+I Kft. intézte. A legnagyobb fogyasztóknak, mint például a BorsodChem Rt.-nek természetesen van önálló apparátusa, amely az áram- és a gázpiaci váltást előkészítette és levezényelte. A kisebb, de a piacnyitásban legalább annyira érintett vállalkozások azonban kevésbé voltak berendezkedve erre, ezért szükség volt a külső tanácsadók megjelenésére.

Ügyfeleik között számos városi fűtőmű volt, illetve van, amelyek számottevő megtakarítást tudtak elérni a közüzemi beszerzéssel szemben. Általában igaz, hogy öt százalék körül mozog a kilépési ingerküszöb, ennél kisebb árelőnyért már nem kockáztatják meg a közüzem elhagyását a nagyfogyasztók. Többen voltak, akik az utolsó pillanatban gondolták meg magukat - mondja Marton Tamás -, jóllehet az említett küszöbértéknél nagyobb arányú megtakarítást sikerült elérniük ügyfeleiknek. Az átlag 10-11 százalék körül mozog, de egyes esetekben ennél lényegesen magasabb is lehet - jegyzi meg, s hozzáteszi: minden a szerződési feltételeken múlik, pusztán a megállapodás részleteinek finomításával számottevően lehet a földgázbeszerzés költségeit csökkenteni.

A versenyképes kereskedők köre kezdetben nem volt túl nagy, az említett tanácsadók ügyfeleinek egyelőre kivétel nélkül az Emfesz Kft. szolgáltat, mellette a Mol csoport gázkereskedelmi társaságának sikerült a szabadpiacon meghatározó részesedéshez jutni.

Marton Tamás szerint a piacra lépés az évi kétmillió köbméteres fogyasztás felett lehet érdekes. Ami esetleg megnehezítheti fogyasztók döntését, hogy a szabadpiaci vásárláshoz ki kell építeni a távleolvasás feltételeit, ami 300-600 ezer forintos beruházást jelent. A törvény azért írta ezt elő, mert eredetileg csak a legnagyobb fogyasztókat kívánták piacra engedni, de időközben az akkor még csak készülő uniós gázpiaci direktívára tekintettel valamenynyi nem lakossági fogyasztónak lehetővé tették a piacra lépést.

Korábban szakmai körökben attól tartottak, hogy a határkeresztező kapacitások szűkössége akadályozni fogja a liberalizációt, Marton Tamás szerint azonban a gyakorlatban nem volt ezzel problémájuk.

A Dámfi Kft. ügyvezetője egyébként arra számít, hogy a jövőben százas nagyságrendben léphetnek ki a nagyfogyasztók a piacra, hiszen csak a fővárosban legalább száz olyan földgázfogyasztó van, amelyik évente 2-5 millió köbméter közötti mennyiséget használ.