Budapesten a vételi célú ipari ingatlankereslet az elmúlt évekhez hasonlóan az észak-budai (III. kerület) és a dél-budai régiót (XI. kerület) célozza, míg az agglomeráció eddigi, szinte kizárólag déli, délkeleti irányát az M0-s bővítésével lassan kiegészíti a közlekedés szempontjából jobban elérhetővé váló északi régió - derül ki az Eston International elemzéséből.

A tanácsadó cég szakértői szerint az igények kielégítése leginkább a Budapest közigazgatási határain belüli telkek esetén okoz gondot, elsősorban az ár, másodsorban a csekély kínálat miatt. A legnépszerűbb kerületekben (III. és XI.) a kínálati árak négyzetméterenkénti 35-40 ezer forinttól indulnak. Az agglomeráció Budapesttel határos részein a déli régióban 13-25 ezer forinttól, az északiban 9-16 ezer forinttól kezdődően kínálnak összközműves ipari telkeket.

A kedvelt helyszínek szerinti megoszlás - a vételi szándékú megkeresésekhez hasonlóan - a főváros fölényét mutatja, ezen belül az igények zöme itt is az észak- és dél-budai területekre összpontosul. A fentiek alapján tehát változatlanul a III. és a XIII. kerület az északi régió két kiemelt célterülete, a dél-budai régiót előnyben részesítő keresők pedig kevés kivétellel a XI. és a XXII. kerületben kívánnak raktározni.

A bérlet költségei önmagukban természetesen nem befolyásolják egy vállalkozásnak az egyik vagy másik helyszín melletti döntését, érdemes viszont megfontolni, hogy az agglomeráció kínálta lehetőségekkel élve milyen jellegű előnyökre tehet szert - figyelmeztetnek az elemzők.

A társaság szakértői egyebek között megállapították: a telek iránti kereslet a tavalyi évhez viszonyított erőteljes növekedésében több tényező is közrejátszik, amelyek közül a legmarkánsabb a kedvező kamatozású hitelek és a vissza nem térítendő támogatások térnyerése. Az ily módon bővülő finanszírozási lehetőségek a projekt forrásigényének biztosításán túl segítik az EU piaci normáihoz történő felzárkózást, a modernizációt, valamint növelik a cégek versenyképességét is. A kis- és középvállalkozások számára e források lehetőséget adnak arra, hogy tevékenységüket egyedi igényeikre szabott, saját tulajdonú ingatlanokban folytassák. A hazai vállalkozások üzleti várakozásai folyamatosan javulnak, a cégek bíznak abban, hogy az ösztönző gazdaságpolitika számukra is megteremti a gyorsabb felzárkózás lehetőségét.

A kész épülettel szemben a telket előnyben részesítők magas arányának magyarázata - az Eston elemzői szerint - egyrészt a magas ingatlanárakban, másrészt pedig a támogatási struktúrában keresendő: telek megvásárlásakor a fejlesztői hasznot nem kell megfizetni, továbbá ingatlan építésére, fejlesztésére és bővítésére beruházási támogatást lehet igénybe venni.

A telekingatlant keresők döntő többsége a kis- és középvállalkozások csoportjába tartozó cég. A keresett teleknagyság szempontjából történő vizsgálat is egyértelműen alátámasztja a keresők vállalkozás nagysága szerinti csoportosításából származó eredményeket, a 2500 négyzetméternél kisebb telkek iránti kereslet egyre markánsabb jelenlétét.

A telket keresők kétharmada előnyben részesíti a Budapest közigazgatási területén belüli telephelyet.