A hazai vállalatok - a szállítási ágazatokhoz tartozó, és az azon kívüli vállalkozások egyaránt - az idei első három negyedévben összességében kevesebb árut szállítottak, de nagyobb távolságra - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal szállítási teljesítményekről készült gyorsjelentéséből. A nemzetközi áruszállítási teljesítmények azonban jelentősen nőttek.

A szállítással foglakozó vállalkozások körében 2004. I-III. negyedévében hat százalékkal csökkent az egyéni vállalkozások és nyolc százalékkal a betéti társaságok száma, miközben a korlátolt felelősségű társaságok száma négy százalékkal nőtt. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások alkalmazásában állók létszáma kismértékben, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások által szállított áruk tömege összességében két százalékkal kisebb volt, mint 2003. I-III. negyedévében. Vasúton három százalékkal nőtt, a közúti áruszállításnál hat százalékkal csökkent a szállított árumennyiség. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény tíz százalékkal, a közúti áruszállítás teljesítménye 13, a vasúti áruszállításé pedig nyolc százalékkal nőtt. A közúti áruszállítás részesedése 48, a vasútié 29 százalékos volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg öt százalékkal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény két százalékkal nőtt. A nemzetközi áruszállításban - mindenekelőtt a közúti áruszállítás teljesítményeinek köszönhetően - a szállított áruk mennyisége öt, az árutonnakilométer-teljesítmény értéke 15 százalékkal bővült.

A közúti fuvarozásban a szállított áruk tömege négy százalékkal csökkent, az árutonna-kilométerben kifejezett teljesítmény kilenc százalékkal nőtt. (VG)