Aki külföldön vállal munkát, vagy cége más országba küldi dolgozni, utazás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy a célország megkövetel-e valamilyen oltást a beutazóktól. Hogy milyen védőoltást kell beszereznie egy külföldi munkahelyre távozónak, az földrészenként, országonként és akár országokon beül is változhat. Az oltás szükségességét az utazás körülményei, időtartama és az egészségi állapot is meghatározza. Az oltásokat indulás előtt legalább 10-14 nappal kell beadatni ahhoz, hogy a szervezet védetté váljon - tájékoztatta lapunkat Jelenik Zsuzsanna, a Johan Béla Országos Epidemológiai Központ nemzetközi oltóközpontjának vezetője.

Ha a földrészeket tekintjük, leginkább Európában és Észak-Amerikában érezhetjük biztonságban magunkat egészségügyi szempontból - állítja a szakember. E két földrész országaiba nincs utazás előtti kötelező védőoltás. Aki az USA-ba utazik munkavállalás céljából, feltétlenül tájékozódjon a javasolt oltásokról (pl. kanyaró, agyhártyagyulladás), mert államonként változhat az igény - tanácsolja Jelenik Zsuzsanna. Érdemes tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába HIV-szűrés nélkül nem léphetnek munkavállalók az országba.

Hasznosak lehetnek a hepatitis A vagy B vírus elleni védőoltások. Közép-Amerikába, Dél-Amerika, Afrika egyes országaiba és Ázsia bizonyos részeire a legveszélyesebb elindulni védőoltások nélkül - hangsúlyozza az oltóközpont vezetője. Aki szubtrópusi területekre utazik, kötelező jelleggel be kell oltatnia magát sárgaláz ellen, ennek meglétét ugyanis az adott országban ellenőrizhetik. Ezt az oltást az országos központban lehet beszerezni. A trópusokon a sárgaláz mellett az egyik elterjedt betegség a szúnyogok által terjesztett malária. Ellene a különböző testre kenhető rovarriasztók mellett gyógyszerrel is védekezhetünk. Az országonként változó ajánlott oltások között szerepel még a hastífusz, a gyermekbénulás, a járványos agyhártyagyulladás, a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás és a kolera ellen védőoltások. A sárgaláz elleni védőoltás ára 6300 forint és a 4-5 betegség ellen védelmet nyújtó oltások ára sem haladja meg a 18 ezer forintot. (BnyR)