Első körben két céggel sikerült megállapodnia a harmadik generációs mobillicencek eladásáról a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) - jelentette be tegnapi tájékoztatóján Pataki Dániel elnök. A szélessávú internetezést a mobilhálózatokon lehetővé tévő UMTS, vagy más néven 3G-technológia magyarországi frekvenciasávját négy blokkra osztva pályáztatott a szakhatóság, közülük egyet új belépőnek fenntartva. A döntés december elejére ígért határidejére a piac régi szereplői közül a Pannon GSM Rt. és a T-Mobile ajánlatát ítélték eredményesnek, előbbi 23,75, utóbbi 21,25 milliárd forintért juthat az első körben 15 évre szóló engedélyhez. (Ez később 2026-ig meghosszabbítható.) A Pannon GSM blokkja azért került többe, mert az magában foglal még egy a jelenlegi GSM-hálózat kapacitását növelő frekvenciát is. A két cég az idén egyenként 5,5 milliárd forintot fizet az államnak, a fennmaradó összeget pedig három év alatt egyenlítik ki.

Elmaradt viszont az új szereplő belépése, mivel a két pályázó, a dán TDC, illetve a svéd Tele2, ahogy az NHH elnöke fogalmazott: nem mutatott fel megfelelő bankgaranciát, emiatt nem tudott velük a hatóság érdemi tárgyalást folytatni. Az új belépő elmaradását, az ehhez komoly várakozásokat fűző Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter úgy kommentálta, hogy a reménybeli pályázók vagy nagyon erősnek tartották a versenyt, vagy mégsem alkotnak kedvező képet a magyar piacról. Az erős versenyt illusztrálva hozzátette: a statisztikák szerint nominális értékben egy év alatt 20 százalékkal csökkentek Magyarországon a mobiltarifák.

Lapunk kérdésére Laczkó Tóth Gergely, a Tele2 magyarországi leányvállalatának vezetője megerősítette: komolynak ítélték az itteni mobilpiaci lehetőségeket, de szerintük a 3G-t más struktúrában kellene megvalósítani Magyarországon. Ennek mibenlétét azonban nem kívánta részletezni az ügyvezető. Az új szereplőnek szánt blokkra egyelőre nem ír ki újabb pályázatot a kormány, előbb megvárják az első magyarországi tapasztalatokat. A szolgáltatást legkésőbb 2006 januárjától kell elindítaniuk a nyertes cégeknek.

További tárgyalásokat folytat viszont még az NHH a Vodafone-nal. Pataki Dániel reményei szerint egy héten belül itt is sikerül megállapodásra jutni. Hangsúlyozta, ezt a blokkot is értékarányosan szeretnék értékesíteni. A tenderkiírásban szereplő nyilatkozattételi tilalomra hivatkozva nem kommentálták a fejleményeket a Vodafone-nál.

A nyertes cégek mindegyike a maga szempontjából a legértékesebbnek ítélte az általa elnyert blokkot. A generációváltás költségeit mindketten eddigi több mint egy-egy milliárd dolláros beruházásukkal vetették össze, de konkrét összeget nem árultak el. Ove Fredheim, a Pannon GSM Rt. vezérigazgatója 12 hónapon belülre ígérte a 3G indítását. Számításai szerint az üzleti előfizetők videohívásokra, elektronikus levelek és prezentációk letöltésére fogják leginkább használni a rendszert. Kérdésünkre elmondta: már meg van a hálózat szállítója, de nevét csak a közeljövőben kívánják nyilvánosságra hozni. Drozdy Győző vezérigazgató-helyettes ennek kapcsán kiemelte, hogy a verseny ellenére a piac szereplői az adótornyok telepítésében igyekeznek együttműködni az összevisszaság elkerülésére.

A piacvezető T-Mobile Rt. vezérigazgatója, Sugár András lapunknak elmondta: náluk még kérdéses, ki szállítja a hálózatot.