Kék színű P a gyógyszereken

Várhatóan jövő év végén lép életbe az európai gyógyszerügyi hatóság (EMEA) rendelete a gyermekek által használt orvosságokról. Megalkotását az indokolja, hogy a jelenleg alkalmazott szerek felét a forgalomba hozatal előtt gyermekeken nem vizsgálták. A jövőben az EMEA szakértői bizottsága engedélyezi a gyógyszercégek vizsgálati koncepcióit és határoz az iparnak díjtalan tudományos tanácsadás nyújtásáról. A rendelet hatálybalépését követően a gyermekeknek adható gyógyszerek dobozán kék csillagszimbólumon belül kék P betűt kell feltüntetni. (VG)

Cukros üdítők és a cukorbaj

Amerikai kutatók 91 ezer ápolónőt ellenőriztek; azt vizsgálták, van-e összefüggés az édes, cukros üdítők fogyasztása és a cukorbetegség kialakulása között. Az találták, hogy 1991-1999 között 741 nőnél alakult ki cukorbetegség. A napi rendszerességgel üdítőt fogyasztók körében 80 százalékkal nőtt a diabétesz kialakulásának rizikója a cukrozott italokat nem fogyasztókhoz viszonyítva. A rendszeres fogyasztóknál átlagosan 7,7 kg súlygyarapodást találtak. (VG)

Káros a passzív dohányzás is

Nemzetközi vizsgálatok szerint a dohányzókkal együtt élők körében 30 százalékkal magasabb a szívinfarktus kockázata, mint a füstexpozíció nélküli nem dohányzóknál. Az Új-Zélandon és az USA-ban végzett tanulmány azt is kimutatta, hogy egy hat hónapig tartó, általános dohányzási tilalom hatására jelentősen csökkent a szívinfarktus miatti kórházi beutalások száma, majd a program befejezését követő hónapokban ismét emelkedett. A füst ugyanis a trombociták és az erek endothelfunkcióit az aktív és passzív dohányosoknál 30 percen belül megváltoztatja. (VG)

Gyermekintézményeknek húszmillió

Az idén 29 pályázat érkezett az ING a Gyermekegészségügyért Alapítványhoz a legkülönfélébb egészségügyi eszközök vásárlására, amelyből a kuratórium 22 pályázatot támogatásra érdemesnek minősített. Így 2004-ben több kórház gyermek- és koraszülöttosztálya, számos gyermekorvosi rendelő kap támogatást. Összesen több mint 20,1 millió forintot osztottak szét a gyermekek egészségmegőrzését, a betegségmegelőzést és a rehabilitációt segítő eszközök vásárlásához. (VG)

Kényelmes kontaktlencse

Új generációjú kontaktlencse került forgalomba, amely ötvözi a ma elérhető lencsék legjobb tulajdonságait, kiegészítve az anyag belsejébe ágyazott nedvesítő összetevővel, a hydraclearrel. Ennek köszönhető a sima, selymes felszín, amely egész napon át tartó kényelmet biztosít. A lencse különleges anyaga és kialakítása lehetővé teszi, hogy a szem háromszor annyi oxigénhez jusson, mint a hagyományos hydrogel lencsékkel. (VG)