Szigorú vizsgálatot folytat a Mol gázüzletágának eladása ügyében a Magyar Energia Hivatal, és nemcsak igent, vagy nemet mondhat az ügyletre, hanem azt feltételekhez is kötheti - tudta meg lapunk több szakértőtől. A szabályozó hatóság nyilván jobban örült volna, ha a Mol gázüzletét egy új befektető szerzi meg, a Ruhrgas tulajdonosa, az E.On ugyanis már ma is jelentős érdekeltségekkel bír Magyarországon - jelezték lapunknak szakmai körökben. Az E.On három áramszolgáltató és két gázszolgáltató többségi tulajdonosa, résztulajdonos a Mátrai Erőmű Rt.-ben, illetve van saját termelőkapacitása is. E mellett a régióban is komoly tulajdonrészei vannak. A felek tisztában voltak vele, hogy a Mol gázüzletének értékesítése engedélyköteles tranzakció, ezt a tőzsdei bejelentéskor hivatalosan is jelezte mindkét cég - fűzték hozzá érdeklődésünkre a hivatalban.

Annak idején a német versenyhatóság is előírta, milyen körülmények között szerezhet az E.On többségi részesedést a Ruhrgasban. Emlékezetes, hogy a Ruhrgas többségének megszerzése ügyében hosszú hónapokig tartó szópárbaj alakult ki a német versenyhatóság és a gazdasági minisztérium között. A tranzakciót végül miniszteri jóváhagyással lehetett lezárni.

A Mol gázüzletének eladása körül kialakult helyzetet árnyalja, hogy a Ruhrgas egyelőre csak a kereskedelmi és a tárolási tevékenységet vásárolta meg, a szállítási üzlet megszerzésére kétéves opciója van, ennek lehívása teheti adott esetben engedélye-zési szempontból aggályossá a tranzakciót. A Ruhrgas 425 millió eurót fizet a tárolás és a kereskedelem 75 százalék mínusz egy részvényének eladásáért, illetve ebben az összegben benne van a Panrusgáz 50 százalékos részesedésének megszerzése. A Ruhrgas emellett átvállal 350 millió euró értékű tulajdonosi hitelt is.

A maradék 25 százalékra ötéves eladási opció van, amely alapján a Mol piaci áron adhatja el ezt az üzletrészt, ami nem lehet kevesebb az arányosított tranzakciós árnál.

A Mol és a Ruhrgas a szállítási tevékenységre kétéves eladási opciót kötött ki, legfeljebb 75 százalék mínusz egy részvény értékesítésére. Ennek alapján a Mol a zárást követő két évben a szállítási üzletág legfeljebb 75 százalék mínusz egy részvény részesedésének megfelelő papírt értékesíthet egy vagy két különálló tranzakcióban.