A villamosenergia-árak februári, 11 százalékosra tervezett áremelkedésében a földgáz nagyfogyasztói árának január közepi 11,5 százalékos drágulása csak kisebb részben játszik szerepet. A tüzelőanyag-költségek emelkedése hozzávetőlegesen kétszázalékos árnyomást jelent - mondta érdeklődésünkre Varró László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezető közgazdásza.

A végfelhasználói árak egyébként két részből tevődnek össze, egyrészt az energia nagykereskedelmi árából, másrészt a hálózati díjakból. A nagykereskedelmi árak esetében az első és legfontosabb feladat a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. mint közüzemi nagykereskedő működésének megnyugtató finanszírozása. Ismert, hogy a közüzemi piacon értékesített villamos energiát 80-90 százalékban hosszú távú szerződések révén szerzi be a villamos művek.

A MEH álláspontja szerint kilowattóránként 12 forintos nagykereskedelmi árra van szükség ahhoz, hogy az MVM Rt. számára a közüzemi nagykereskedelem a korábbi évekkel ellentétben ne okozzon milliárdos nagyságrendű veszteséget. Ez további mintegy ötszázalékos árnyomást jelent. A MEH szakemberei szerint a 12 forintos nagykereskedelmi ártól lefelé való elmozdulás egy-egy forintonként éves szinten 30-30 milliárd forint veszteséget eredményezne az MVM Rt. számára.

A hálózati tarifák csaknem négyszázalékos nagyságrendű áremelést indokolnak, Varró László emlékeztetett arra, hogy megtörtént az átviteli hálózat eszközeinek újraértékelése. Magyarázatként hozzátette, hogy a nemrég átadott Pécs- Paks távvezeték megépítése 15 milliárd forintba került, ehhez képest a teljes hálózat jelenleg 70 milliárd forintos értéken szerepel jelenleg a könyvekben. Az újraértékelés eredményeként az átviteli hálózatot 170, az áramszolgáltatói elosztó hálózatot hatszázmilliárd forintra értékelte a hivatal.

A hálózati tarifák meghatározásakor a műszakilag indokolt amortizációt, illetve a tőkeköltséget vették figyelembe. Mindezeken felül egyszázalékos nyomást jelent a rendszerben meglévő átvételi kötelezettség, ami a megújuló forrásokra, illetve a kogenerációs (áram és távhő egy erőműn belüli) termelésre vonatkozik. (HR)