Őszre drágulhat a csokoládé
Augusztustól 5-10 százalékkal drágulhatnak a csokoládéféleségek a hazai piacon, ha az alapanyagárakat jelentősen felhajtó spekulatív tőke nem vonul viszsza a nemzetközi tőzsdékről - közölte lapunkkal Sánta Sándor, a Bonbonetti Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A befektetők az ígéretes pénzügyi lehetőségek kihasználása érdekében léptek a kakaópiacra. Az árnövekedést különböző határidős ügyletek gerjesztik.
A hazai csokoládéárak emelését alapvetően a kakaóvaj és a kakaómassza drágulása válthatja ki. Az importált alapanyagok árai 1997 óta nem voltak ilyen magasak, mint ma: a kakaóvaj kilója az idén 3,7-4 euróba, a kakaómasszáé 2-2,1 euróba kerül, ez tavalyhoz képest is 20-25, illetve 10-11 százalékos emelkedést jelent.
Ha a mostani világpiaci árviszonyok nem módosulnak kedvezően, elkerülhetetlenné válik, hogy a Bonbonetti a költségnövekedés egy részét a fogyasztókra hárítsa - mondta Sánta Sándor. A drágítást az is kikényszerítheti, hogy a világ kakaótermelésének negyven százalékát adó Elefántcsontpart csökkentette exportját a belpolitikai zavargások miatt, így a nemzetközi alapanyag-kínálat jelentősen mérséklődött. Emellett az utóbbi időszakban a hazai kereslet is élénkült az igényesebb csokoládéféleségek iránt, ez az esetleges áremelések elfogadtatását könnyebbé teheti.
A várható drágítás pontos mértéke csak az augusztustól induló új csokoládéipari szezon előtt határozható meg, de a Bonbonetti már most előzetes kalkulációkat végez annak érdekében, hogy e kedvezőtlen hatás a fogyasztókat minél kevésbé érintse - közölte az ügyvezető igazgató. Ugyanakkor az is tény, hogy az árváltoztatásokat több tényező is mérsékelheti. A tavalyi európai uniós csatlakozás következtében például nőtt a verseny a magyar piacon. A kereskedők egyre inkább megtalálják a számukra előnyös importcsatornákat, így mind több külföldi csokoládé érkezik az országba.
Más oldalról viszont a hazai édesipari vállalkozásoknál az is árfeszültséget okoz, hogy az itthoni cukorárak az elmúlt év májusa óta 10-15 százalékkal nőttek. A drágulást itt az váltotta ki, hogy Magyarország átvette az EU intervenciós szabályozását, amely a korábbiaknál nagyobb átadási árak elérését tette lehetővé a hazai cukoriparban. Az édesipari árképzésben mostanra jelentős tényezővé váltak a törökmogyoróárak is, amelyek a tavalyi, kilogrammonkénti 2,5-3 dollárról 10 dollárra szöktek. A drasztikusnak ítélt négyszeres drágulást az eredményezte, hogy a törökországi ültetvények az elmúlt év áprilisában elfagytak.
Benne van a csokoládépiacban a drágulás lehetősége, de ezt nemcsak a világpiaci tendenciák, hanem az alacsony hazai végtermékárak is indokolhatják - fogalmazott Horváth Imre, a Sweet Point Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a társaság alapvetően két évvel ezelőtti árszinten dolgozik, vagyis a termékárakba az inflációs hatás sem épült be. Ezért ősztől a Sweet Point is tervez árkorrekciót, amelynek mértéke előreláthatólag néhány százalékos lesz.


