BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őszre drágulhat a csokoládé

A nyár végétől 5-10 százalékkal drágulhatnak a hazai csokoládéféleségek, elsősorban a világpiaci kakaóárak növekedése miatt. Az alapanyagok áremelkedését főként spekulatív tőzsdei ügyletek okozzák.

Augusztustól 5-10 százalékkal drágulhatnak a csokoládéféleségek a hazai piacon, ha az alapanyagárakat jelentősen felhajtó spekulatív tőke nem vonul viszsza a nemzetközi tőzsdékről - közölte lapunkkal Sánta Sándor, a Bonbonetti Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A befektetők az ígéretes pénzügyi lehetőségek kihasználása érdekében léptek a kakaópiacra. Az árnövekedést különböző határidős ügyletek gerjesztik.

A hazai csokoládéárak emelését alapvetően a kakaóvaj és a kakaómassza drágulása válthatja ki. Az importált alapanyagok árai 1997 óta nem voltak ilyen magasak, mint ma: a kakaóvaj kilója az idén 3,7-4 euróba, a kakaómasszáé 2-2,1 euróba kerül, ez tavalyhoz képest is 20-25, illetve 10-11 százalékos emelkedést jelent.

Ha a mostani világpiaci árviszonyok nem módosulnak kedvezően, elkerülhetetlenné válik, hogy a Bonbonetti a költségnövekedés egy részét a fogyasztókra hárítsa - mondta Sánta Sándor. A drágítást az is kikényszerítheti, hogy a világ kakaótermelésének negyven százalékát adó Elefántcsontpart csökkentette exportját a belpolitikai zavargások miatt, így a nemzetközi alapanyag-kínálat jelentősen mérséklődött. Emellett az utóbbi időszakban a hazai kereslet is élénkült az igényesebb csokoládéféleségek iránt, ez az esetleges áremelések elfogadtatását könnyebbé teheti.

A várható drágítás pontos mértéke csak az augusztustól induló új csokoládéipari szezon előtt határozható meg, de a Bonbonetti már most előzetes kalkulációkat végez annak érdekében, hogy e kedvezőtlen hatás a fogyasztókat minél kevésbé érintse - közölte az ügyvezető igazgató. Ugyanakkor az is tény, hogy az árváltoztatásokat több tényező is mérsékelheti. A tavalyi európai uniós csatlakozás következtében például nőtt a verseny a magyar piacon. A kereskedők egyre inkább megtalálják a számukra előnyös importcsatornákat, így mind több külföldi csokoládé érkezik az országba.

Más oldalról viszont a hazai édesipari vállalkozásoknál az is árfeszültséget okoz, hogy az itthoni cukorárak az elmúlt év májusa óta 10-15 százalékkal nőttek. A drágulást itt az váltotta ki, hogy Magyarország átvette az EU intervenciós szabályozását, amely a korábbiaknál nagyobb átadási árak elérését tette lehetővé a hazai cukoriparban. Az édesipari árképzésben mostanra jelentős tényezővé váltak a törökmogyoróárak is, amelyek a tavalyi, kilogrammonkénti 2,5-3 dollárról 10 dollárra szöktek. A drasztikusnak ítélt négyszeres drágulást az eredményezte, hogy a törökországi ültetvények az elmúlt év áprilisában elfagytak.

Benne van a csokoládépiacban a drágulás lehetősége, de ezt nemcsak a világpiaci tendenciák, hanem az alacsony hazai végtermékárak is indokolhatják - fogalmazott Horváth Imre, a Sweet Point Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a társaság alapvetően két évvel ezelőtti árszinten dolgozik, vagyis a termékárakba az inflációs hatás sem épült be. Ezért ősztől a Sweet Point is tervez árkorrekciót, amelynek mértéke előreláthatólag néhány százalékos lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.