A Bayerische Landesbank a Strabagnak fogja eladni a Züblin építőipari társaságban meglévő 48,6 százalékos részesedését, amelyhez a csődbe ment Walter Bau számára folyósított hitelek fejében jutott - értesült a Süddeutsche Zeitung. Ezzel gyakorlatilag véget is ér a részvénycsomag megszerzéséért vívott harc az építőipari óriások között. Az osztrák Strabag a részvények megvásárlásával többségi tulajdonhoz jut a Züblinben, miután már van egy 4,9 százalékos pakettje az évi 1,3 milliárd eurós forgalmú vállalkozásban.

Sajtóértesülések szerint az osztrákok mindössze 58 millió eurót fognak fizetni a részvényekért. Ez azért érdekes, mert a Züblinben 43 százalékos részesedést szerzett Lenz család alig egy héttel ezelőtt ennél négymillió euróval többet kínált a csomagért. A Lenz család azután szállt be a licitbe, hogy világossá váltak a Strabagnak a Züblinnel kapcsolatos tervei. A Strabag ugyanis bejelentette: a cég megszerzése után beolvasztja a Züblint, s ettől a lépéstől 25 millió eurós megtakarítást remél. Lenzék viszont azt akarták, hogy a társaság megőrizhesse önállóságát, és bőszen ellenzik a fúziót, amellyel beleszólási joguk a cég irányításába minimálisra csökkenne. A Züblin iránt a két legnagyobb német építőipari konszern, a Hochtief és a Bilfinger Berger is intenzíven érdeklődött.

A Strabag februárban már megvette a darabokra szabdalt Walter Bau egyes érdekeltségeit, közte az évi 1,2 milliárd euró forgalmat lebonyolító Dywidag cégcsoportot.