Az SCD Balaton Holding Rt. vásárolhatja meg a Balatontourist Részvénytársaságot a Veszprém megyei közgyűlés tegnapi döntése értelmében. A Balaton északi partjának legnagyobb turisztikai cégére 4,04 milliárd forintos ajánlatot tett a nyertes cég. Az SCD a vételáron felül kötelezettséget vállalt 4,1 milliárd forintos tőkeemelésre is.

Két éven belül ez a társaság második nagy akvizíciója: 2004-ben a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását, a Siotourt vásárolták meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től. Az állami tulajdonban levő részvényekért 3,12 milliárd forintot fizettek.

Az SCD csoport tavaly nyáron nyilvánosságra hozta a Balaton déli partjára irányuló fejlesztési terveit. Ennek keretében elsőként a kempingek fejlesztését és korszerűsítését kezdték el, június első napjaiban pedig egy siófoki apartmanház - a Club 218 - építése indult el. A társaság jelzése szerint elsősorban a belföldi vendégek visszahódítása és megtartása a cél. A nagyszabású fejlesztési tervek között a fedett szálláshelyek bővítése és a telepített lakókocsik elhelyezése is szerepel. Ezt követően pedig majd szálloda, gyógyfürdő és konferencia-központ építésével folytatódik az összesen ötvenmilliárd forintos idegenforgalmi beruházás. A SCD bekapcsolódott az elmúlt években a vidéki termálhotel-fejlesztésekbe is: a tapolcai Hunguest Hotel Pelion és a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua Sol után tavaly adták át a 193 szobás büki Hunguest Hotel Répce Goldot. Az összesen tízmilliárd forint értékben Tapolcán, Hajdúszoboszlón és Bükfürdőn felépített hotelek együttesen 600 új, világszínvonalú szállodai szobát jelentenek, és több mint 400 új munkahelyet teremtettek. Az SCD csoport befektetéseinek összege 2004 végén közel húszmilliárd forint volt.