Augusztus 1-jétől 7 százalékkal emelkedik a nem lakossági földgáz ára - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A lakossági fogyasztók számára viszont nem változik a gáz ára. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a jelenlegi 13-ról 17,7 forintra nőjön a köbméterenkénti állami támogatás, amelyet a Mol Rt. által a hazai kitermelésű földgáz után befizetett bányajáradék finanszíroz. Szakértők emlékeztetnek, hogy miután a bányajáradék mértékét törvény szabályozza, és a hazai földgáztermelés is korlátozott, így egy viszonylag behatárolt keretről van szó, amely a támogatások növelésével gyorsabban ürül. A lakossági földgázárak mesterséges befagyasztása elvileg a távhőszolgáltatás díjainak mérséklődéséhez is vezethet.

A nagyfogyasztók súlyosan diszkriminatívnak tartják a lépést. Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának (IEF) elnöke közölte, hogy levélben tiltakoznak a miniszterelnöknél, és arra kérik, vizsgálja felül a nagyfogyasztókat ismét hátrányosan érintő döntést, és semmisítse meg azt.

A nagyfogyasztók aggasztónak tartják, hogy a gázár abszolút politikai üggyé vált, a döntéseknél a szakmai szempontok a legkevésbé sem érvényesülnek, és változatlanul a nagyfogyasztók keresztfinanszírozzák a lakossági árakat. Szaniszló Mihály emlékeztetett: közel ezer olyan nagyfogyasztó van az országban, amelyeket már a 2000 novemberében végrehajtott 43 százalékos áremelés is érintett, és költséghátrányuk a külföldi versenytársakkal szemben azóta folyamatosan növekszik, ma 16 százalék körülire tehető.

Az IEF elnöke jelezte, hogy az uniós országokban a lakossági fogyasztók általában kétszer annyiért kapják a földgázt, mint az ipari felhasználók, ezzel szemben Magyarországon az árak majdnem azonosak. A nagyfogyasztók egészen csekély árelőnyt élveznek. Külön elfogadhatatlannak tartják, hogy az áremelést megelőzően nem konzultáltak a fogyasztói érdekvédelmi szervezetekkel, és ez ellentétes számos jogszabállyal és rendelettel. Az egyeztetés a korábbi évek áremeléseinél is többször elmaradt, ezt mindannyiszor szóvá is tették a kormánynak.