Nemcsak a multinacionális cégek szorulnak változáskezelésre, hanem a családi vállalkozások is - állítja Havrancsik István, a Szinergia Kft. ügyvezető igazgatója. Ezek ugyanis a bővülés és a generációváltás szervezeti problémájával néznek egyre gyakrabban szembe. E gondok szakszerűtlen kezelésével könynyű az út a bukáshoz, de hozzáértéssel és tapasztalattal az eredményes vállalkozások még sikeresebbé, a stabil hátterű cégek még szilárdabbá tehetők - fogalmaz a szakember. A családi vállalkozások bővítése, illetve az esetleges generációváltás hátterében egyszerre állhatnak családi, tulajdonosi és menedzsmenti okok. Első lépésként a tulajdonosnak azt kell megfogalmaznia, miért akar kivonulni a vállalkozás operatív irányításából, és milyen szerepet szán a cég többi munkatársának, a családtagoknak - mondta cégvezető.

A bővülés mellett - tizenöt évvel a rendszerváltást követően - egyre gyakoribb probléma az alapító tulajdonosok kiöregedése és az ehhez kapcsolódó generációváltás. Mivel a családi vállalkozásokban általában több generáció is együtt dolgozik, a családi, cégvezetői és -tulajdonosi szerepek gyakran összekeverednek. Ezért az ügyvezető szerint a generációváltás lényege a stratégiai és operatív döntési felelősség különválasztása. Havrancsik István szerint rá kell ébreszteni a cégvezetőket az alapítói tapasztalat és a fiatal kreativitás ötvözésére, így könnyebb lehet a generációváltáshoz kapcsolódó, elkerülhetetlen kultúra- és szemléletváltás. Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke inkább a jelenlegi gazdasági helyzetben látja a bővülés akadályát. Szerinte a hazai családi gazdaságok bővüléspártiak, de a bizonytalan gazdasági helyzetben nem merik ezt erőltetni.

Ehhez kapcsolódik, hogy az utódok, akik átvennék a cég irányítását, már annyira képzettek, hogy nagyobb perspektívát látnak egy alkalmazotti, ugyanakkor sokkal jobban fizető állásban, mint a sok problémával járó családi cég irányításában. Ráadásul legtöbbször az átadásnak nincsenek meg azok a feltételei, hogy az zökkenőmentesen, kihagyás nélkül megvalósítható legyen. Az Iposz ugyanakkor büszke arra, hogy megtanította ezeket a vállalkozásokat több lábon állni és egymással kooperálni - hangsúlyozta a testület elnöke.